Αντιδράσεις για τη «μετάλλαξη» της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών

Αντιδράσεις για τη «μετάλλαξη» της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τραπεζική και δικαστική περιπέτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων βάσει του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτό υποστηρίζουν ευθέως πλέον οι τράπεζες που διαπιστώνουν ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή διαφέρει ριζικά από την αρχική σύλληψή του, στην οποία είχαν συναινέσει.

Με δεδομένο το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του νόμου, λόγω της ένταξης και μικρών χρεών από 20.000 ευρώ, αλλά και των προσωπικών χρεών που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας ή επιτηδευματίας, οι τράπεζες προειδοποιούν για την παταγώδη αποτυχία του θεσμού, αφού όπως σημειώνουν παραπέμπει σε «μαζικές διαπραγματεύσεις» υπό την πίεση συγκεκριμένων προθεσμιών και διαδικασιών.

Οι ανησυχίες απορρέουν από την απουσία αυτοματοποιημένων διαδικασιών που θα εξασφάλιζαν την ταχεία διευθέτηση των χρεών που έχουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την εφαρμογή του νόμου. Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν εξαντλείται στην ύπαρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία. Πολύ περισσότερο αφορά την ίδια τη διαδικασία, αφού το σχέδιο νόμου στην αρχική σύλληψή του προέβλεπε τη χρήση ειδικών αλγορίθμων, μέσω των οποίων θα προέκυπταν οι λύσεις για όλες τις μικρές επιχειρήσεις που θα έκαναν αίτηση για τη ρύθμιση των χρεών τους. Στις επιφυλάξεις των τραπεζών, που διαπιστώνουν το «ξεχείλωμα» του νόμου, προστίθενται και οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων του ευρύτερου οικονομικού κλάδου (οικονομολόγοι, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ.), που γίνονται αποδέκτες παροτρύνσεων για τον εξωραϊσμό των οικονομικών καταστάσεων από αρκετές επιχειρήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν το κριτήριο της βιωσιμότητας που θέτει ο νόμος. Σημειώνεται ότι η ένταξη στον μηχανισμό προϋποθέτει η επιχείρηση να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις και αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, για να εξασφαλίσουν μια θέση στον νόμο.

Βασική αδυναμία που περιορίζει τη δυνατότητα επιτυχίας του θεσμού είναι η απουσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα πρέπει να διαθέτουν η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει την αρμοδιότητα για τη δημιουργία της πύλης για την υποδοχή των αιτήσεων, διαβεβαιώνει ότι αυτή θα είναι έτοιμη ένα περίπου μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή τον Μάιο. Ο προγραμματισμός των τραπεζών μεταθέτει ωστόσο την ολοκλήρωση της δικής τους ηλεκτρονικής εφαρμογής σε τρεις ή και τέσσερις μήνες και ο ετεροχρονισμός που διαπιστώνεται είναι ενδεικτικός της έλλειψης συντονισμού για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Η προοπτική να ανοίξει το σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα των τραπεζών, παραπέμπει σε ένα εφιαλτικό σενάριο αθρόας υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζονται χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή