Εγκλωβισμένη και χωρίς κατεύθυνση παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά

Εγκλωβισμένη και χωρίς κατεύθυνση παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yποτονικές συνεδριάσεις με ελάχιστη μεταβλητότητα και ημερήσιο τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ χαρακτήρισε τις μεταπασχαλινές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη και χωρίς κατεύθυνση, αφού απουσιάζουν οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι συνεδριάσεις και του Απριλίου περιστρέφονται γύρω από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μία μικρή ομάδα 5 και 6 μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για την πλειονότητα των μετοχών δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες μετοχές να μην πραγματοποιούν καθόλου συναλλαγές.

Ετσι, τα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις συνεδριάσεις έχουν αυξημένο βαθμό επιρροής από τη ρηχότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την πιθανότητα ολοκλήρωσης ή μη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Eurogroup της 22ης Μαΐου 2017, που έχει τεθεί ως νέο ορόσημο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, που έχει καθυστερήσει σχεδόν 14 μήνες, η χώρα μας θα λάβει ποσό ύψους 7,2 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του ερχόμενου Ιουλίου ύψους 6 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρώτη μεταπασχαλινή συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε με πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη. Το αποτέλεσμα ήταν ο βασικός δείκτης να κλείσει με πτώση 0,92% και να διολισθήσει στις 677,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 22,029 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να κλείνει στα 46,661 δισ. ευρώ.

Τη περασμένη Τρίτη στην αγορά των ομολόγων το ετήσιο κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 99,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 6,90%. Το 2ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 96,00 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 6,90%, ενώ το 10ετές ομόλογο εμφάνισε στα 80,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 6,60%. Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές) κυμάνθηκε στο επίπεδο των 643 μονάδων βάσης. Τη περασμένη Τετάρτη επανήλθαν έστω και με χαμηλή ένταση οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,25% και έφθασε τις 678,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε σύγκριση με τη προηγούμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 30,759 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αποτιμήθηκε στα 46,855 δισ. ευρώ. Στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ο τίτλος του ΟΠΑΠ εμφάνισε τιμή στα 100,70 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 3,39%. Στην ίδια συνεδρίαση το ετήσιο κρατικό ομόλογο παρουσίασε τιμή στα 99,00 λεπτά και απόδοση στο 7%, το 2ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 95,80 λεπτά και απόδοση στο 7,05% και το 10ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 80,00 λεπτά και απόδοση στο 6,60%. Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 640 μονάδες βάσης. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης επέστρεψαν οι πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,67% και υποχωρεί στις 674,4 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα και έφθασε τα 26,146 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Χρηματιστήριο βρέθηκε στα υψηλά έτους στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2017. Ο Γενικός Δείκτης σε εκείνη τη συνεδρίαση αναρριχήθηκε στις 685,19 μονάδες, που αποτελούν επίπεδα της 6ης Νοεμβρίου 2015 που συνάντησε τελευταία φορά η χρηματιστηριακή αγορά. Η αξία της κεφαλαιοποίησης έφθασε στα 47,033 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 25,49% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας για το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή