ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζική κοινοπραξία για την εξαγορά του 5% της πετρελαϊκής Aramco

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με μια τεράστια επενδυτική κοινοπραξία υπό συγκρότηση, το Πεκίνο ετοιμάζεται για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός όμιλος, ο μεγαλύτερος (μέχρι σήμερα) μη εισηγμένος στον κόσμο, σχεδιάζει το 2018 να διαθέσει στη διεθνή αγορά το 5% των μετοχών του με συνολική αξία 100 δισ. δολάρια – κι αυτό σημαίνει πως θα διεξαχθεί αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε ένα ή περισσότερα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η διάθεση μετοχών αξίας 100 δισ. δολαρίων έχει να κάνει με το ότι η χρηματιστηριακή αξία της Aramco υπολογίζεται στα 2 τρισ. δολάρια, αν και υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι στην πράξη θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερη.

Διεθνή χρηματιστήρια

Εκτός του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου, ένα από τα άλλα υποψήφια για να εισαχθεί η Aramco πιθανολογείται πως θα είναι αυτό του Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο ασκεί ισχυρές πιέσεις στους Σαουδάραβες να επιλέξουν το Χονγκ Κονγκ, με αντάλλαγμα τις μεγάλες επενδύσεις της κοινοπραξίας, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για το χρηματιστήριο Λονδίνου. Πριν από λίγες ημέρες, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου Ξαβιέ Ρόλε επισκέφθηκαν το Ριάντ, θέλοντας να εξασφαλίσουν τη διάθεση μετοχών στο LSE.

Στην επενδυτική κοινοπραξία του Πεκίνου συμμετέχουν κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας. Η διάθεση μετοχών θα είναι και η μεγαλύτερη στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Η Aramco μαζί με τη ρωσική Rosneft είναι οι μεγαλύτερες προμηθεύτριες πετρελαίου της Κίνας. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει να διασφαλίσει απρόσκοπτη ροή προμηθειών – γι’ αυτό και διεκδικεί μερίδιο της κρατικής Aramco, όπως επισημαίνουν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Επενδυτική ομάδα

Εγκυρες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας, το China Investment Corporation, με 800 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, οι πετρελαϊκές Sinopec και PetroChinα και κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν μέρος στην επενδυτική ομάδα που θα αγοράσει μετοχές της Aramco. Από τις τράπεζες φέρεται να ενδιαφέρονται η Industrial and Commerical Bank of China International Ηoldings και η China International Capital Corporation. Eν κατακλείδι, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters, όσοι συμμετέχουν στις επαφές μεταξύ Σαουδαράβων και Κινέζων αναφέρουν ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το τελικό μέγεθος της επένδυσης των τελευταίων ούτε ποιος οργανισμός θα ηγηθεί της κοινοπραξίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ