Τασούλα Καραϊσκάκη ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Αντιφάσεις σε παροξυσμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ​​αι λεπτεπίλεπτα πνεύματα και αρπακτικά ζώα. Και μικροί θεοί, παραγωγοί αλλεπάλληλων θαυμάτων και παράφρονες σκοτισμένοι από την έξαψη των σφαγείων. Και άτλαντες του τεχνολογικού εποικοδομήματος και τέρατα που βρίσκουν μέσα τους μόνο σκοτεινές ζώνες. Στον κόσμο μας, καμιά σοβαρή άσκηση ισορροπίας, κανένας βηματισμός προς περισσότερο ώριμες μέρες.

Με εγκεφαλικά εμφυτεύματα και ένα λογισμικό «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να καταγράφουν τις σκέψεις τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, με τον νου και όχι με τα χέρια. Αποτυπώνοντας τον τεράστιο όγκο δεδομένων που μπορεί να παραγάγει ο εγκέφαλος σε κλάσμα δευτερολέπτου, σε αντίθεση με την ομιλία που μεταδίδει δεδομένα πολύ πιο αργά. Αυτό προσπαθεί να πετύχει μυστική ομάδα ερευνητών της εταιρείας Facebook, εισάγοντάς μας στην κατά Ζούκερμπεργκ «επαυξημένη πραγματικότητα». Μια ζωή σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, απόλυτα εξαρτημένη από συνεχώς εξελισσόμενα συστήματα. Ηδη ξοδεύουμε περισσότερο από το ένα τρίτο της ημέρας ενασχολούμενοι με το κινητό. Ερευνα έδειξε ότι αγόρια και κορίτσια αφιερώνουν 8 με 10 ώρες την ημέρα στο κινητό (σε ομιλία, internet, κοινωνικά δίκτυα, emails, ανταλλαγή SMS, αναζήτηση μουσικής).

Κι ενώ η ανθρώπινη επινοητικότητα προχωρά με άλματα απογειώνοντας τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, βουλιάζουμε στη βαρβαρότητα και στο αίμα· είναι σαν η ανθρωπότητα να ξεχνάει ότι η πρόοδος και η ευημερία κατακτώνται μόνο όταν καταπαύσεις την εχθρότητα και δαμάσεις τον θυμό. Δηλαδή, την ώρα που υψώνονται κορυφές, ανοίγονται βάραθρα: παράλληλα με τη μεγαλειώδη παραγωγή επιτευγμάτων, σημειώνεται μια βίαιη επιστροφή σε δεδομένα άγριων εποχών, με αναβίωση του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους (συνεχείς οι επιθέσεις τζιχαντιστών, περισσότερες από 80 σε 20 κράτη εκτός Συρίας και Ιράκ, την τελευταία διετία), της μηδενιστικής βίας, των ολοκληρωτισμών, της τρομοκρατίας. Και πάλι, όπως συχνά στην ανθρώπινη Ιστορία, άνοιξαν ζώνες πυρός, ξέσπασαν «ιεροί πόλεμοι», εμφύλιοι, συρράξεις.

Οι Ευρωπαίοι, που με ένα πέρασμα του δακτύλου στη μικρο-οθόνη αποκτούν επαφή με οικείους, τα διαδραματιζόμενα στον κόσμο, σπάνιες πληροφορίες, αποκαλυπτικές αναλύσεις, τη ίδια στιγμή βυθίζονται στον αρχέγονο φόβο της έκθεσης σε εχθρικά μάτια, ζουν έναν εφιάλτη που δεν θα διαλυθεί με το φως της αυγής, ότι η επόμενη σφαίρα, η επόμενη βόμβα, το επόμενο φορτηγό μπορεί να πλήξει αυτούς. Οτι η εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής δεν ξόρκισε ό,τι αναπαράγεται φρικιαστικά όχι μόνο στις νησίδες οπισθοδρόμησης και μίσους, στη σκοτεινή πλευρά της γης, αλλά και ημών των νοημόνων όντων. Στη βάση του σκότους κρύβονται η αδηφαγία για κυριαρχία, η ανικανότητα για ησυχασμό, η μεγαλομανία των ομάδων που τέρπονται με το παραλήρημα, τις δογματικές θέσεις και τις σιδηροπαγείς βεβαιότητες, μισώντας το διαφορετικό και χλευάζοντας την αμφιβολία... Μολονότι η νεότερη εποχή έσπασε τον κύκλο των αιμοσταγών μύθων, ξεγύμνωσε τα υποτιθέμενα μυστήρια και έσχατα μυστικά, δεν κληροδότησε καμία σοφία, δεν έσβησε τον πυρετό των ακραίων ιδεών, τους φανατισμούς, τις αβύσσους της μνησικακίας, τις ιδεοληψίες που βιώνονται μέχρι κορεσμού, τις βίαιες ταλαντεύσεις των εύφλεκτων αντιπαλοτήτων που με δρασκελιές προς τα πίσω, απειλούν κάθε φορά να δώσουν ένα τέλος στη συναρπαστική ανθρώπινη επί του πλανήτη Γη πορεία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ