Ανοικτές οι πόρτες της Ινδίας για την Κίνα

Ανοικτές οι πόρτες της Ινδίας για την Κίνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον, με τον εμπορικό πόλεμο να μην έχει αποκλεισθεί ως πιθανότητα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις εξελίξεις παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το Νέο Δελχί.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, η Ινδία, της οποίας ο πληθυσμός είναι 1,2 δισ. άτομα, ενδέχεται να βγει πολύ ωφελημένη από μια τόσο αρνητική εξέλιξη, που εκτιμάται ότι θα πλήξει και τις δύο οικονομίες. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσφέρει την τεράστια αγορά της, τη μεγαλύτερη αγορά στην Ασία, ως εναλλακτική που θα καλύψει το κενό αν το Πεκίνο βρει κλειστή την αγορά των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Σεσάντρι Τσάρι, στενού συνεργάτη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι «η παραγωγική ισχύς της Κίνας χρειάζεται μια αγορά και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον αγορά για τα κινεζικά προϊόντα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε αυτήν τη φάση το Πεκίνο δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας.

Μιλώντας, άλλωστε, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ο Σρινάθ Ραγκαβάν, στέλεχος του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στο Νέο Δελχί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας για την κινεζική ηγεσία, αλλά δεν έχουν οι ΗΠΑ όλα τα χαρτιά στα χέρια τους, γιατί το Πεκίνο μπορεί να εκδικηθεί πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές».

Πρόσφατη μελέτη του ΜΙΤ δικαιώνει τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο στο διάστημα από το 1990 έως το 2007 οι ΗΠΑ έχασαν σχεδόν ένα εκατ. θέσεις εργασίας από τον μεταποιητικό τομέα, εξαιτίας του επιθετικού ανταγωνισμού από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζουν οι ΗΠΑ με την Κίνα, το 2016 έφτασε στα 347 δισ. δολάρια. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η Κίνα δείχνει πρόθυμη για υποχωρήσεις, προκειμένου να αποφύγει έναν επιζήμιο γι’ αυτήν εμπορικό πόλεμο.

Εχει ήδη προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην αγορά της, καθώς και στο αμερικανικό βοδινό κρέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή