Μείωση παραγωγής χαλκού, πονοκέφαλος για τη Χιλή

Μείωση παραγωγής χαλκού, πονοκέφαλος για τη Χιλή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη μαζική απεργία των εργατών στο ορυχείο Escondida της Χιλής μπορεί για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης να βυθίσει τη χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση και να προκαλέσει κύμα πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η απεργία στο ορυχείο Escondida, που ελέγχεται από την αυστραλιανή εταιρεία BHP Billiton, διήρκεσε 43 ημέρες, μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής χαλκού κατά 17% σε ενάμιση μήνα. Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί να βυθίσει τη χιλιανή οικονομία σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε. Σημειώνεται ότι η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού, παγκοσμίως, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του χαλκού το 2011, απόρροια της χαμηλής ζήτησης, οδήγησε πολλές εταιρείες, όπως η πολυεθνική BHP Billiton, να προβούν σε μειώσεις μισθών και στην ανάγκη εύρεσης τρόπων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η επιθυμία της εταιρείας αυστραλιανών συμφερόντων να προχωρήσει στη «μεταμόρφωση» του μεγαλύτερου παγκοσμίως ορυχείου χαλκού Escondida προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, τα οποία, ύστερα από περίοδο διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, αποφάσισαν να οργανώσουν τη μεγαλύτερη απεργία διαρκείας στη χώρα από το 1973. Η απεργία είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι το ένα πέμπτο της εγχώριας παραγωγής χαλκού προέρχεται από το ορυχείο Escondida. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι η απεργία, διάρκειας περίπου δύο μηνών, κόστισε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Χαλκού της Χιλής αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την εγχώρια παραγωγή χαλκού, ενώ η κεντρική τράπεζα της Χιλής προέβη σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή