ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό πόλωσης στο Κοινοβούλιο από το Μαξίμου

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η διαμόρφωση περιβάλλοντος οξύτατης πόλωσης και η δημιουργία συνθηκών μετωπικής σύγκρουσης κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο επί θεμάτων πολιτικής αλλά σε σκανδαλολογικό επίπεδο, φαίνεται πως αποτελούν κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβερνώσας πλειοψηφίας, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει σειρά επιλογών της εντός Βουλής, το τελευταίο διάστημα.

Τρεις κινήσεις της είναι πλέον γνωστές. Η αρχική ήταν για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ, με τη γνωστή εξέλιξη. Αλλες δύο δρομολογήθηκαν πρόσφατα με μάλλον ταχείς ρυθμούς: Αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η σύσταση «προανακριτικής» επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα – με ελεγχόμενο πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τον κ. Γ.Παπαντωνίου. Η επιτροπή αυτή, μάλιστα, εισερχόμενη στην ουσία των εργασιών της, προγραμματίστηκε να συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την «αρμοδιότητα της επιτροπής για την προκαταρκτική διερεύνηση των εγκλημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Λίγο μετά την πρώτη της αυτή κίνηση, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της, η πλειοψηφία αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον χώρο της Υγείας, με προς διερεύνηση πρόσωπα υπουργούς Υγείας κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του κ. Ν. Βούτση για τη συγκρότηση της 23μελούς αυτής επιτροπής υπογράφηκε προχθές και ορίστηκε ότι εντός τριμήνου θα πρέπει να έχει καταλήξει σε πόρισμα.
Ενδεικτικές των διαθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι οι ακόλουθες συμβολικής σημασίας επιλογές:

Πρώτον, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να πει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα εξοπλιστικά, πως ένας από τους λόγους για τους οποίους η συγκυβέρνηση επιδίωξε την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή είναι πως μπορεί από τις εργασίες της να ανακαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα, σε άλλες υποθέσεις: «Ψάχνοντας, όλο και κάτι βρίσκει κανείς. Μπορεί, για παράδειγμα, λέω εγώ, να ξεκινήσει να ψάχνει κανείς για τα εξοπλιστικά και, πέραν των αυτονόητων που αναμένεται να βρει εκεί, να βρει και άλλα πράγματα. Να προκύψουν, ενδεχομένως, μίζες για την περίοδο του Χρηματιστηρίου», είχε πει συγκεκριμένα.

Δεύτερον, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα στη συζήτηση, επίσης στην Ολομέλεια, την ημέρα της απόφασης για την Εξεταστική για την Υγεία, να υποστηρίξει πως υπό εξέταση είναι και η νομιμότητα ακόμη και ψηφισθέντων νομοθετημάτων από τη Βουλή! «Να το δούμε αυτό εάν είναι σωστό ή νόμιμο», είπε κάποια στιγμή ο κ. Λάππας (ήταν μέλος της Εξεταστικής για τα δάνεια, είναι και τώρα στη νέα για την Υγεία), αναφερόμενος σε πτυχή της υπόθεσης «Ερρίκος Ντυνάν». Και στην παρατήρηση βουλευτή της Ν.Δ. «Τι εννοείτε νόμιμο; Αφού το ψήφισε η Βουλή», ο κ. Λάππας είπε χωρίς περιστροφές: «Τι σημασία έχει αυτό; Θα δούμε. Ο,τι ψηφίζει η Βουλή δεν είναι νόμιμο».

Τρίτον, η απόρριψη των αιτημάτων της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθούν προς έρευνα και τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν κατά την τελευταία περίοδο, της διακυβέρνησης δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το «επιχείρημα» ότι «δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ