Οι καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη, ένα έθιμο από την Μικρά Ασία

Οι καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη, ένα έθιμο από την Μικρά Ασία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον εσπερινό, χθες το σούρουπο, οι καμπάνες της εκκλησίας στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, χτύπησαν χαρμόσυνα. Έξω από το ναό οι καβαλάρηδες, κρατούν πάνω στα άλογα, εικόνες του Αη Γιώργη και της Αναστάσεως. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί με αναμμένα κεριά τους ακολουθούν, στην "ιερή" περιφορά. "Οι καβαλάρηδες του 'Αη-Γιώργη", έθιμο που έφεραν από την πατρίδα τους πριν από 95 χρόνια οι πρόσφυγες Μικρασιάτες από το Ανεμούριο, αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό, την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Η περιφορά των εικόνων έγινε σε όλους τους δρόμους και στις συνοικίες του χωριού, για να έχουν "προστασία" οι οικογένειες. Όλοι μαζί στο τέλος της λιτάνευσης, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και τοποθέτησαν τις εικόνες στον Ιερό Ναό. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας διατηρεί με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν στη νέα πατρίδα, οι παππούδες και οι πατεράδες από τη Μικρά Ασία το 1926, τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Το έθιμο εκτός από το παραδοσιακό θρησκευτικό χρώμα έχει και πατριωτικό χαρακτήρα.

Ο υπερήλικας κ. Σπύρος Καραγκουλάκ, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες του 'Αη Γιώργη που ήταν ο προστάτης της χαμένης τους πατρίδας. Στη θέση όπου σήμερα στέκεται ο ιερός Ναός, υπήρχαν δύο προσφυγικά σπίτια, όπου έζησαν "ξεκληρισμένες" οικογένειες, όπως αναφέρει ο κ. Καραγκουλάκ, οι οποίες αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε εκκλησία. Σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν και οι εικόνες από τη Μικρά Ασία. Όμως, όταν το 1979 έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή από ένα κερί άρπαξαν φωτιά και καταστράφηκαν οι περισσότερες.

Ο ιερός Ναό του Αη Γιώργη για τους πρόσφυγες έχει ισχυρό συμβολισμό. Εκεί θα γονατίσουν και θα προσευχηθούν. Εκεί μπροστά στις εικόνες θα ζητήσουν τη χάρη του Αγίου για τα προβλήματα τους. Ο υπερήλικας μας δείχνει ένα μεγάλο πολυέλαιο και λέει πως είναι το δώρο μιας γυναίκας τουρκικής καταγωγής, η οποία το 1991 επί ένα μήνα προσευχόταν μέσα στο ναό για να τεκνοποιήσει. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε, επέστρεψε και έδωσε στην εκκλησιαστική επιτροπή 500 μάρκα για να αγοραστεί ένας πολυέλαιος ως ευχαριστία στον ‘Αη Γιώργη που έδωσε "φως στη ζωή της".

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στις ακτές της Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα, σήμερα ιππείς μεταφέρουν την εικόνα του Άη Γιώργη από το Ναό που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο. Η απόσταση που διανύουν οι καβαλάρηδες είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Όταν φτάνουν στο παρεκκλήσι περιφέρουν την εικόνα 3 φορές γύρω από το εκκλησάκι και μετά την παραδίδουν στον ιερέα, για να κάνει στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Το έθιμο έρχεται από πολύ παλιά και αναβιώνει την τελευταία 20ετία.

Οι "καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη" βγαίνουν και στην Πρέβεζα. Πρόκειται για ένα έθιμο, που αναβιώνει τα τελευταία 3 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Θωμά. Η εικόνα του Αγίου μεταφέρεται με άλογα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδάκι. Οι ιππείς περιφέρουν την εικόνα στο χωριό, πηγαίνουν σε σπίτια ανήμπορων, προκειμένου να προσκυνήσουν και στη συνέχεια ανηφορίζουν για το Σκαφιδάκι.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή