Οι γαλλικές εκλογές στην «Κ» – ΓΙΑΚΟΜΠ ΚΙΡΚΕΓΚΑΑΡΝΤ: Πολιτικός σεισμός για την Πέμπτη Δημοκρατία

Οι γαλλικές εκλογές στην «Κ» – ΓΙΑΚΟΜΠ ΚΙΡΚΕΓΚΑΑΡΝΤ: Πολιτικός σεισμός για την Πέμπτη Δημοκρατία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μακρόν είναι το μεγάλο φαβορί και η Γαλλία – και η Ευρώπη – θα έχουν την αντιπαράθεση που τους αξίζει, μεταξύ ενός ευρωπαϊστή οπαδού της ανοικτής κοινωνίας και μίας εκπροσώπου του  Τραμπικού εθνικισμού, σημειώνει ο Γ. Κιρκεγκαάρντ, fellow του Peterson Institute for International Economics.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του στην Καθημερινή, υπογραμμίζει:

«Φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα: η προσέλευση ήταν κοντά στο 80% (ως συνήθως) και οι μονομάχοι του β’ γύρου στις 7 Μαΐου είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν. 

Ο Μακρόν είναι το μεγάλο φαβορί και η Γαλλία – και η Ευρώπη – θα έχουν την αντιπαράθεση που τους αξίζει, μεταξύ ενός ευρωπαϊστή οπαδού της ανοικτής κοινωνίας και μίας εκπροσώπου του  Τραμπικού εθνικισμού.

Το αποτέλεσμα είναι ένας πολιτικός σεισμός για την Πέμπτη Δημοκρατία και συνιστά μία αξιοσημείωτη αποκήρυξη των γαλλικών κομμάτων εξουσίας – των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών και των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών: Οι υποψήφιοι των δύο αυτών κομμάτων δείχνουν να συγκέντρωσαν αθροιστικά μετά βίας το ¼ των ψήφων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου είναι κι αυτό ορθάνοιχτο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την επίδοση του νέου κόμματος του Μακρόν, του En Marche – μπορεί να δούμε έναν 39χρονο πρόεδρο με τη στήριξη μίας στέρεης μεταρρυθμιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη δείχνει να υποχωρεί για το υπόλοιπο του 2017 – ή τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή