Εξι κορυφαίοι σχολιαστές για τις γαλλικές εκλογές

Εξι κορυφαίοι σχολιαστές για τις γαλλικές εκλογές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό μήνυμα για την Γαλλία και την Ευρώπη θεωρούν έξι κορυφαίοι σχολιαστές το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μιλώντας στην «Κ», ο Εμπραχίμ Ραχμπάρι, διευθυντής διεθνών οικονομικών της Citigroup, σημειώνει ότι «η ενδεχόμενη νίκη του Μακρόν θα είναι θετική για την ευρωπαϊκή προοπτική και για τους επενδυτές». Ο οικονομολόγος της Citi ωστόσο αναδεικνύει τις δυσκολίες που θα προκύψουν από την ανάγκη ο Μακρόν να κυβερνήσει σε συνθήκες «συγκατοίκησης», καθώς πιθανότατα δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Τέλος, τονίζει ότι οι αγορές τώρα θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ιταλία, όπου θα είναι κρίσιμες οι εξελίξεις τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel, αναφέρει ότι ο Μακρόν «υποστηρίζει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και η στήριξη της γαλλικής προεδρίας είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης». Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη επικράτησή του στο β’ γύρο και χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι περισσότεροι από δύο στους πέντε ψηφοφόρους επέλεξαν εξτρεμιστές υποψηφίους.

Ο Γιώργος Παγουλάτος θεωρεί ότι ο Μακρόν θα είναι ο πιο δυνατός αντίπαλος για την Μαρίν Λεπέν: «Οποιοσδήποτε άλλος από τους Φιγιόν ή Μελανσόν εάν περνούσε στο δεύτερο γύρο, θα αύξανε τη σχετική πιθανότητα η Γαλλία να αποκτούσε μια ακροδεξιά Πρόεδρο». «Ο αντισυστημικός εθνικολαϊκισμός της Λεπέν έχει κάτι από την ωμότητα του σωβινισμού του Τραμπ, αλλά είναι σαφές ότι τρέφεται από τις αποτυχίες και ανεπάρκειες των ως τώρα εθνικών ηγεσιών, τόσο στο μέτωπο της μεταρρύθμισης της γαλλικής οικονομίας όσο και στην αναμόρφωση της Ευρωζώνης», σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τον Αντόνιο Μπαρόζο, εκτελεστικό διευθυντή της Teneo Intelligence, το αποτέλεσμα του α’ γύρου «αποδεικνύει ότι η Γαλλία βιώνει μία περίοδο πολιτικής αλλαγής άνευ προηγουμένου». Στην τελική ευθεία για το β’ γύρο, εξηγεί, «ο Μακρόν πιθανότατα θα επιτεθεί στη Λεπέν για τα σχέδιά της να αποχωρήσει από το ευρώ και τις οικονομικές της ιδέες – τα σημεία που είναι οι βασικές της αδυναμίες. Η Λεπέν θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον Μακρόν ως τον υποψήφιο των τραπεζών και των πολιτικών ελίτ και θα εστιάσει σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, στα οποία ο Μακρόν υστερεί συγκριτικά με την οικονομία».

Για μία εμβληματική αντιπαράθεση της εποχής μιλάει ο αναλυτής του Peterson Institute for International Economics Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ, μεταξύ «ενός ευρωπαϊστή οπαδού της ανοικτής κοινωνίας και μίας εκπροσώπου του  Τραμπικού εθνικισμού». Το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει, «είναι ένας πολιτικός σεισμός για την Πέμπτη Δημοκρατία και συνιστά μία αξιοσημείωτη αποκήρυξη των γαλλικών κομμάτων εξουσίας».

Τέλος, ο Τζέρομιν Ζετελμάγιερ, που πήρε κι αυτός μεταγραφή στο PIIE (από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας), σημειώνει ότι «αυτό που καθιστά μοναδικό τον Μακρόν είναι ότι είναι ένας σθεναρός υποστηρικτής της μεταρρύθμισης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ΟΝΕ αλλά ταυτόχρονα ένας πολιτικός που μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Γαλλίας στα μάτια των Γερμανών, κάνοντας τη χώρα του να λάβει τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα στο εσωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή