Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σημαντική άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές, ενισχύεται το ευρώ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σημαντική άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές, ενισχύεται το ευρώ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράλι καταγράφουν σήμερα οι τράπεζες, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου, ενώ μειώθηκε η μεταβλητότητα και υποχώρησαν οι μετοχές που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια καθώς περιορίστηκαν οι πολιτικές ανησυχίες στην ευρωζώνη.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την προεδρία της χώρας, με τις δημοσκοπήσεις να τον τοποθετούν μπροστά από την ανθυποψήφιά του, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, στο δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Η έκβαση αυτή περιορίζει τον κίνδυνο ενός σοκ κατά του κατεστημένου, αντίστοιχου μεγέθους με την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit και ενισχύει τα επιχειρήματα για στενότερη σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Ο κίνδυνος ενός ευρωφοβικού προέδρου ήρθη για τις αγορές. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια περίοδος ανακούφισης», δήλωσε ο Πασκάλ Οκλέρ, επικεφαλής επενδύσεις στην Francaise Asset Management.

Ο δείκτης STOXX 50 Volatility, ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης που αποτυπώνει τις ανησυχίες στη χρηματιστηριακή αγορά, υποχώρησε κατά 7 μονάδες, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωσε αυτό το μήνα καθώς οι επενδυτές τηρούσαν επιφυλακτική στάση ενόψει των εκλογών.

Οι μετοχές των γαλλικών εταιριών και τραπεζών κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη, με τον τραπεζικό δείκτη της ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο 5% στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 16 μήνες και τα blue chips στο Παρίσι να ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015.

«Οι γαλλικές τράπεζες μαζί με τις ευρωπαϊκές πιθανόν θα είναι οι περισσότερο ευνοημένοι», ανέφεραν αναλυτές της UniCredit σε σημείωμα.

Στις 11:26 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε κατά 1,6% και ο γερμανικός DAX κατά 2,6%. Οι έξι τίτλοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στον πανευρωπαϊκό δείκτη ήταν τραπεζικοί, με την Commerzbank, την Societe Generale και την UniCredit να ηγούνται της ανοδικής τάσης και να ενισχύονται πάνω από 8%. Αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρχε και για τις εταιρίες του βιομηχανικού κλάδου, με τις γαλλικές κατασκευαστικές εταιρίες Saint-Gobain και Vinci να καταγράφουν άλμα 6,4% και 5,5% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις προβλέψεις για την κερδοφορία τους.

Η γενικότερη στροφή σε στοιχεία με ρίσκο ασκούσε πιέσεις στις εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων Randgold Resources και Fresnillo, που σημείωσαν νωρίτερα πτώση 4,1% και 2,6% αντίστοιχα, καθώς η τιμή του χρυσού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, μειώθηκε πάνω από 1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου εβδομάδων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωσε άλμα ενώ το γεν κατέγραψε πτώση, ύστερα από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που καθησύχασε τις ανησυχίες στην αγορά ότι επίκειται ένα ακόμα συστημικό πολιτικό σοκ από τον δεύτερο γύρο του Μαΐου.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 2% ύστερα από τις αρχικές ενδείξεις για επικράτηση του Μακρόν. Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισε την άνοδό του σε 1%, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το εάν θα ενισχυθεί περαιτέρω με την έλευση των Αμερικανών επενδυτών στην αγορά αργότερα σήμερα.

Στις 11:19 ώρα Ελλάδας, το ευρώ κατέγραψε άνοδο 1,04% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 1,0837 δολάριο. Έναντι της στερλίνας ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,2% στις 84,37 πένες.

Καθώς στις διεθνείς αγορές επικράτησε ανακούφιση για τις κάλπες στη Γαλλία, η υποχώρησε του γεν, που θεωρείται ασφαλής επένδυση, έγινε εντονότερη. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 2% έναντι του ευρώ και πάνω από 1% έναντι του δολαρίου.

«Συνολικά, η πιθανότητα μια προεδρίας της Λεπέν έχει μειωθεί αλλά δεν έχει ακόμα μηδενιστεί», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε ειδικό σημείωμά τους προς τους πελάτες τους. «Θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί ακόμα τους κινδύνους ενός νέου σκανδάλου, μια καλή επίδοση στις τηλεμαχίες από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου και τον εφησυχασμό του εκλογικού σώματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή