Τουρκία: Μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή που αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» Ερντογάν

Τουρκία: Μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή που αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του Γάλλου πρώην διπλωμάτη και ερευνητή Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία», του σχολιάζοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, ο Ντεφάρζ, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), διατύπωσε την εκτίμηση πως οι προσφυγές που αμφισβητούν τη νίκη του Τούρκου προέδρου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες παρατυπίες, «δεν θα οδηγήσουν πουθενά επειδή ο Ερντογάν θα φροντίσει να αποκλείσει τα πάντα».

Απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο Ντεφάρζ πρόσθεσε: «είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του».

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του ερευνητή στην εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στη μήνυση, τα λεγόμενα του Γάλλου ερευνητή χαρακτηρίζονται «υποκίνηση» σε δολοφονία του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την κατάθεση της μήνυσης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών προσεγγίσεων», είπε.

Μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη με μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ορισμένα από τα λεγόμενά μου ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν. Οφείλω να εκφράσω τις βαθιά μου λύπη και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα πρόσωπα ή τις ομάδας που μπορεί να προσέβαλα», έγραψε.

Ο Καλίν είπε πως αυτή η συγγνώμη «δεν είναι αρκετή» και πως ο πρώην διπλωμάτης πρέπει να υποστεί «τις νομικές συνέπειες» των λεγομένων του.

«Ενας Γάλλος πρώην διπλωμάτης καλεί ανοικτά για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν. Το IFRI θα πρέπει να θέσει τέρμα στη συνεργασία μαζί του και να ζητήσει συγνώμη», έγραψε σήμερα από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter η σύμβουλος του Ερντογάν, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ.

(Πηγή: AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή