Ο Μπουτάρης κατηγορεί την Μητρόπολη για «κατάληψη της ροτόντας»

Ο Μπουτάρης κατηγορεί την Μητρόπολη για «κατάληψη της ροτόντας»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ετσιθελική κατάληψη της Ροτόντας» και «κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την τοποθέτηση του αρχαίου Εγκαινίου στο μνημείο από τον Μητροπολίτη, Άνθιμο.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε πλήρη αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ που δίνει τη δυνατότητα δώδεκα φορές το χρόνο να τελούνται λειτουργίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζητούμε πλήρη αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ. Να μην γίνονται ούτε εκκλησιαστικές, ούτε κοσμικές εκδηλώσεις. Να απομακρυνθούν και τα σύμβολα που υπάρχουν εκεί μέσα. Να είναι επισκέψιμο για το κοινό το μνημείο, που είναι μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του αρχαίου Εγκαινίου στη διάρκεια της λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. «Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στη Ροτόντα στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης. Τώρα η Αγία Τράπεζα είναι πακτωμένη, υπάρχει ο σταυρός και δίνει την εντύπωση ότι είναι εκκλησία».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, με ανακοίνωση αναφέρθηκε στο θέμα της Ροτόντας. "'Αλλο ένα πυροτέχνημα εξακόντισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την προσφιλή του τακτική να αναδεικνύει σε "τεράστια", ανύπαρκτα θέματα. Αυτήν τη φορά προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα, εκ του μη όντος, για το Παλαιόν Εγκαίνιο το οποίο τοποθετήθηκε, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα κι απομακρύνθηκε την επομένη. Πρώτος στα ασήμαντα, κρυμμένος στα σημαντικά θέματα της πόλης".

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υποστήριξε πως «η Ροτόντα έχει αποδοθεί ως μνημείο και όχι ως ιερός ναός», ενώ η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε δράση» δήλωσε πως «δεν πρόκειται για θέματα πίστης. Το σημαντικό ζήτημα – κι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε – είναι να ορίσουμε το αυταπόδεικτο, ότι υπακούμε στους νόμους του κράτους και δεν μπορεί κανένας να αποφασίζει αυθαίρετα».

Πηγή: ΣΚΑΙ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή