Λέσβος: Η θάλασσα πάλι γέμισε σορούς…

Λέσβος: Η θάλασσα πάλι γέμισε σορούς…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 16 νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά περισυνελέγησαν χθες το μεσημέρι ανοιχτά της Εφταλούς από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, σκάφη του Frontex και τη τουρκική ακτοφυλακή, φέρνοντας στους ντόπιους ψαράδες μνήμες από τις εικόνες του μεγάλου ναυαγίου με 28 νεκρούς τον Οκτώβριο του 2015 στη Λέσβο. Κι όλα τα παραπάνω, ενώ οι ροές στη Λέσβο έως και την Κυριακή ήταν μηδενικές για μία εβδομάδα. Τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε στην οριογραμμή μεταξύ της θάλασσας της Εφταλούς και της Τουρκίας δεν έχουν εξακριβωθεί, καθώς ούτε το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες εντοπίστηκε, ενώ οι άνεμοι έπνεαν έως 4 μποφόρ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των θυμάτων.

Οι πρώτες πέντε σοροί βρέθηκαν στην ακτή της Εφταλούς χθες το μεσημέρι και στη συνέχεια από θαλάσσης και αέρος οι λιμενικές αρχές εντόπισαν σταδιακά ακόμα εννέα σορούς, καθώς και τις δύο διασωθείσες. Η επιχείρηση βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη έως χθες το απόγευμα και σε αυτή συμμετείχαν πλωτό του Λιμενικού Σώματος, σκάφος δύναμης του Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ και όχημα δύναμης Frontex.

Εως χθες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων συνολικά εννέα σοροί (έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί), ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος, η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ από τις τουρκικές αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά σοροί (έξι άνδρες και ένα παιδί). Οι έρευνες επρόκειτο να συνεχιστούν, σύμφωνα με το Λιμενικό, για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, βάσει της μαρτυρίας της εγκύου που έκανε λόγο για συνολικά 25 επιβαίνοντες. Η ίδια, σε προχωρημένη κύηση, είπε ότι 25 άνθρωποι ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 11 το βράδυ της Κυριακής από τα τουρκικά παράλια, όμως καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, όπως και η δεύτερη διασωθείσα, δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στις Αρχές, που αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους. Ο Κώστας Πιντέρης, ψαράς στη Σκάλα Συκαμιάς, ανέφερε σχετικά στην «Κ»: «Βρισκόμουν αργά τη νύχτα στην περιοχή Λάμνα, ανοιχτά της Εφταλούς και ψάρευα. Είχε πολύ λίγο αεράκι. Ανδρες του Λιμενικού με πλησίασαν, καθώς είχαν ενημερωθεί για την έλευση σκάφους και μου είπαν να τους ειδοποιήσω σε περίπτωση που δω κάτι».

Απεργία πείνας

Σε απεργία πείνας με αποχή από τη διανομή συσσιτίου έχουν προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή 12 Κούρδοι από τη Συρία, που τυλιγμένοι σε κουβέρτες βρίσκονται έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και για την καθυστέρηση του αιτήματός τους για άσυλο. «Ζητάμε τα δικαιώματά μας, να μας δοθούν τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα για να προχωρήσουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε κουρασμένοι, προτιμάμε να πεθάνουμε, παρά να ζούμε υπό τέτοιες συνθήκες» λένε οι ίδιοι. Το αίτημά τους σε πρώτο βαθμό έχει απορριφθεί και αναμένεται η απόφαση της προσφυγής τους στη δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου. Ομως, όπως εξηγεί ο συντονιστής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στην «Κ», Γιάννης Μπαλπακάκης, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα ώστε να επαναπροωθηθούν εκεί πρόσφυγες στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή