Εναρξη του Φόρουμ των Πολιτισμών

Εναρξη του Φόρουμ των Πολιτισμών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού ως ενός διεθνούς κώδικα επικοινωνίας μεταξύ κρατών, ο οποίος διατρέχει οριζοντίως και καθέτως χρονικές περιόδους και γεωγραφικές ζώνες, και μπορεί να απαντήσει –ως έκφανση ήπιας ισχύος– στις προκλήσεις που αναδύονται επιτακτικά στη σημερινή συγκυρία, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν χθες στην Αθήνα. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και συνδιοργανωτή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στην Αθήνα συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι 10 κρατών με κοινό συνδετικό στοιχείο τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση. Της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μεξικού, του Περού και της Βολιβίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ χθες, στάθηκε ακριβώς στην περίπλοκη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή και, ιδιαίτερα, στην κατάσταση στη Συρία. «Καθένας αντιλαμβάνεται πως η ηχηρή απάντηση της συνύπαρξης και του διαλόγου των πολιτισμών μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στις μάστιγες του πολέμου και της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, που πλήττουν, χρόνια τώρα, τη Μέση Ανατολή με τραγικό θέατρο τη Συρία», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη διοργάνωση του εν λόγω φόρουμ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμα μία αναφορά στην τρέχουσα, μεγάλων προκλήσεων πολιτική συγκυρία, τονίζοντας ότι «εμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί οι οποίοι απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία».

Τσίπρας: Η λύση στη συνεργασία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «κατακλυζόμαστε όλοι μας καθημερινά από αρνητικές εξελίξεις», τόνισε ότι «η λύση βρίσκεται και βρισκόταν στη συνεργασία και τη συλλογικότητα». Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν. Με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, συζήτησε το συνολικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, ενόψει και της επίσκεψής του στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου, για τη Διάσκεψη του Δρόμου του Μεταξιού. Ο κ. Γουανγκ συναντήθηκε και με τον κ. Κοτζιά και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της πολυδιάστατης διμερούς συνεργασίας και στην προοπτική εμβάθυνσής της. Στάθηκε στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας λόγο για «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας». Οσον αφορά τις προοπτικές, δήλωσε ότι «είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών μορφών της, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στο πεδίο της ναυπηγοεπισκευαστικής, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς».

Ο κ. Κοτζιάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, αφού έκανε εκτενή αναφορά στη μακραίωνη παρουσία και ιστορική συνέχεια των πολιτισμών που εκπροσωπήθηκαν στο φόρουμ, συμπύκνωσε σε μία φράση τη σημασία του: «Μέσα από το φόρουμ καλούμαστε να εκθειάσουμε το παρελθόν για να δημιουργήσουμε ένα θετικό μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή