Το Δημοκρατικό Κόμμα εντείνει τις πιέσεις στον Ράμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα εντείνει τις πιέσεις στον Ράμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Συμβολικό αποκλεισμό βασικών οδικών αξόνων της Αλβανίας για διάστημα μιας ώρας πραγματοποίησε χθες το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, επιχειρώντας να εξαναγκάσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου. Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να μποϊκοτάρει τις εργασίες της αλβανικής Βουλής, προκειμένου να εμποδίσει τη σύσταση επιτροπών που θα ελέγξουν το «πόθεν έσχες» δικαστών και εισαγγελέων.

Καθισμένος στο οδόστρωμα σε αυτοκινητόδρομο έξω από τα Τίρανα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα, επαίνεσε την «ευρωπαϊκή κουλτούρα» των διαδηλωτών. «Είναι μια προειδοποίηση, το λαϊκό αυτό κίνημα δηλώνει με αποφασιστικότητα ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες» είπε ο Μπάσα. Ο Μπάσα, πολιτικός διάδοχος του επί χρόνια προέδρου Σαλί Μπερίσα, αρνείται να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου αν αυτές δεν διοργανωθούν από κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενταφίαζε, τουλάχιστον προσωρινά, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, που είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά κομβικό για την αποκάλυψη υπόγειων διασυνδέσεων ανάμεσα στην πολιτική, στη δικαστική εξουσία και στο οργανωμένο έγκλημα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρόβαλε σθεναρή αντίσταση πριν από την ψήφιση του νόμου, πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ συντονισμένη πίεση υπέρ της μεταρρύθμισης άσκησαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα περιλαμβάνονται στις υπό σύσταση επιτροπές που θα ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία των δικαστών και εισαγγελέων προκειμένου να εντοπίσουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.

Σήμερα φθάνουν στα Τίρανα δύο μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιχειρήσουν να «ξεκολλήσουν» το θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Αν η μεταρρύθμιση αρχίσει να εφαρμόζεται, η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί στα Τίρανα έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και εντός του έτους.

«Μπλοκάρουν τους δρόμους γιατί δεν θέλουν να ανοίξει ο δρόμος προς την Ευρώπη και να εκκαθαριστούν οι διεφθαρμένοι από το δικαστικό σώμα» είπε ο πρωθυπουργός Ράμα. Το τελευταίο δίμηνο, έξω από το γραφείο του η αντιπολίτευση έχει στήσει μία γιγάντια τέντα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις μεταρρυθμίσεις. Στο εσωτερικό της, οπαδοί της αντιπολίτευσης συνομιλούν, οργανώνονται και ενίοτε παίζουν σκάκι.

Ενσωμάτωση Κοσόβου

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ράμα συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με την ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία. «Κανείς δεν θέλει την εσωστρέφεια, κανείς δεν αναζητεί μικρότερες ενώσεις, όλοι θέλουμε να ενταχθούμε στη μεγάλη ένωση. Αλλά αν δεν υπάρξει ελπίδα, προοπτική, τότε φυσικά μπορεί να υπάρξουν μικρές ενώσεις», είχε πει ο Ράμα στην ιστοσελίδα politico.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή