Η Διακήρυξη και οι αποφάσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών της Αθήνας

Η Διακήρυξη και οι αποφάσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών της Αθήνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Διακήρυξη των Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας αποφασιστικά την πορεία της ανθρωπότητας, επισφραγίστηκε το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν χθες στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού ως ενός διεθνούς κώδικα επικοινωνίας μεταξύ κρατών, ο οποίος διατρέχει οριζοντίως και καθέτως χρονικές περιόδους και γεωγραφικές ζώνες, και μπορεί να απαντήσει –ως έκφανση ήπιας ισχύος– στις προκλήσεις που αναδύονται επιτακτικά στη σημερινή συγκυρία.

Η Διακήρυξη και οι αποφάσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών της Αθήνας-1

Το Φόρουμ έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και συνδιοργανωτή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έφερε στην Αθήνα τους εκπροσώπους 10 κρατών με κοινό συνδετικό στοιχείο τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση.

Την Διακήρυξη των Αθηνών υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Εαχαικέρ αλ Τζααφάρι, της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Σαλβαντόρ Αλεχάνδρο Χόργκε Ντελ Σολάρ και η υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Γουαδαλούπε Παλομέκε ντε λα Κρούς.

Η Διακήρυξη και οι αποφάσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών της Αθήνας-2

Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι η σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών των κρατών που εκπροσωπούν παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας αποφασιστικά την πορεία της ανθρωπότητας, καθώς οι πολιτισμοί κατά την πορεία της ανθρωπότητας δεν έπαψαν να αλληλεπιδρούν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εμπλουτίζουν τον συλλογικό ανθρώπινο πολιτισμό, καθ' όλη τη ροή της ιστορίας, αλλά και στις μέρες μας.

Η Διακήρυξη και οι αποφάσεις στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών της Αθήνας-3

Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αναγνωρίζοντας τον πολιτισμό και την πολιτιστική διπλωματία ως ήπιες και έξυπνες μορφές ισχύος, αλλά και ως βασικά συστατικά των διεθνών σχέσεων και συμφωνώντας ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, τόνισαν τη σημασία της χρήσης του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών ως ισχυρού εργαλείου διπλωματίας, συμβάλλοντας στη γεφύρωση των χασμάτων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης.

Αποφάσισαν:

-Να συστήσουν το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum) με τη συμμετοχή της Βολιβίας, Κίνας, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιράν, Ιράκ, Ιταλίας και Περού, ως πλατφόρμα διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας ανοιχτή σε μελλοντικές διευρύνσεις βάσει συναίνεσης.

-Να ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας σε όλους τους συναφείς τομείς.

-Να διεξάγουν διάλογο και διαβουλεύσεις, με σκοπό τη διαμόρφωση συντονισμένων θέσεων σε περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα μείζονος σημασίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.

-Να εξετάσουν τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την ενδυνάμωση των προσπαθειών του ACForum ως προς τη βελτιστοποίηση της χρήσης του πολιτισμού ως αποτελεσματικού εργαλείου για τη σύγχρονη διπλωματία.

-Να συνεργαστούν, με τον κατάλληλο τρόπο και σε συντονισμό με την UNESCO, προκειμένου να διασφαλίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Τέλος, τα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν στη διοργάνωση μίας Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών ανά έτος. Η Προεδρία της ετήσιας Υπουργικής Διάσκεψης θα ασκείται εκ περιτροπής μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Η επόμενη Υπουργική Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το 2018, στη Βολιβία. Το Περού εξέφρασε ετοιμότητα για να φιλοξενήσει την ετήσια Διάσκεψη του 2020 και το Ιράκ εκείνη του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή