Νέα αναβολή για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Νέα αναβολή για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναινούν απόλυτα στην ανάθεση με ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων τους στην ΤΕΡΝΑ προσπάθησε να εξασφαλίσει η πολιτεία. Οχημα, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), η έγκριση της οποίας (από τους δήμους) είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά τελικά δεν επετεύχθη. Το σχέδιο της σύμβασης ορίζει ρητά ότι ο φορέας των δήμων απαγορεύεται να συνάψει σύμβαση με άλλον ιδιώτη για το ίδιο αντικείμενο και οι δήμοι θα παραδίδουν το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων τους στην ΤΕΡΝΑ.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», είναι η διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια, η οποία ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου και το συλλογικό όργανο των δήμων (ΦΟΔΣΑ), που ορίζεται ως ο κύριος του έργου. Οπως προβλέπει, η Περιφέρεια θα έχει την ευθύνη κατά την περίοδο κατασκευής του έργου και ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει μετά την ολοκλήρωσή της.

Κατά τα δύο έτη της κατασκευής ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάζει στην Περιφέρεια τις εισφορές των δήμων για την ικανοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τα όσα ορίζει η σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόβλεψη αυτή έρχεται κατ’ απαίτησιν της εταιρείας, καθώς εκφράστηκε η ανησυχία ότι ορισμένοι μεγάλοι δήμοι ενδέχεται να αρνηθούν να πληρώσουν, καθώς έχουν πολλάκις εκφράσει την αντίρρησή τους στο έργο. Στην κυβέρνηση υπήρξε αρχικά η σκέψη να δοθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση, τελικά όμως προκρίθηκε η λύση της προγραμματικής σύμβασης.

Η προγραμματική σύμβαση ορίζει πως οι δήμοι θα αναλάβουν την εποπτεία του έργου (το οποίο θα διαχειρίζεται ο ιδιώτης επί 21 χρόνια) «μόνο εφόσον διαπιστωθεί με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι ο κύριος του έργου έχει πλήρη επιχειρησιακή επάρκεια και οργάνωση ώστε να μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και έχει καταβληθεί ολοσχερώς στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου».

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της προγραμματικής σύμβασης είναι, αναμφίβολα, οι προβλέψεις για… τους «αντιρρησίες». Οπως αναφέρεται, ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει «να μη συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες με τρίτα πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών ανταγωνιστικών με τις υπηρεσίες του έργου». Επιπλέον, θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο των εν γένει αρμοδιοτήτων του για να εξασφαλίσει ότι οι ΟΤΑ θα παραδίδουν το σύνολο των υπολειπόμενων σύμμεικτων αποβλήτων, τα οποία δεν εκτρέπονται από τη διαλογή στην πηγή, στις εγκαταστάσεις του έργου». Τέλος, ο ΦΟΔΣΑ «δηλώνει ότι είναι σε πλήρη γνώση του εγκεκριμένου σχεδίου της σύμβασης σύμπραξης και συμφωνεί πλήρως με το περιεχόμενό τους».

Τι έγινε χθες

Η σύμβαση τέθηκε χθες προς ψηφοφορία στην Τρίπολη, ωστόσο έπειτα από δίωρη συνεδρίαση η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ. Να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι Τρίπολης, Κορίνθου, Αργους, Σπάρτης και Ερμιονίδας δήλωσαν την αντίθεσή τους στην προγραμματική σύμβαση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών, Δημ. Καμπόσος, οι πέντε δήμαρχοι υποστήριξαν ότι δεν τους δόθηκε ολόκληρο το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης αλλά μόνον αποσπάσματα. Υποστηρίζει, δε, ότι πρέπει να γίνει άμεσα η κύρωση του ΠΕΣΔΑ από την κυβέρνηση και κατόπιν ο ΦΟΔΣΑ να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. «Δεν μπορεί να γίνονται διαγωνισμοί με 45 ευρώ/τόνο και να προσέρχονται 8 εταιρείες και εμείς να είμαστε εγκλωβισμένοι στις 80 ευρώ/τόνο», αναφέρει.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί δήμοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια που να εξαφανίζουν τα σκουπίδια», αναφέρει ο δήμαρχος Πύλου, Δημ. Καφαντάρης. «Αν οι δήμοι εργαστούν μέσα από τα τοπικά σχέδια για αύξηση της ανακύκλωσης και τη διαλογή στην πηγή, τότε θα μειώσουν τις ποσότητες των σύμμεικτων, άρα και το κόστος της διαχείρισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή