ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διελκυστίνδα Γερμανίας - ΔΝΤ έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (δεξιά) φέρεται να διεμήνυσε πως υπάρχει κατανόηση μεταξύ της ίδιας και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να μη μείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πόκερ για γερούς παίκτες θα παιχτεί τις επόμενες 27 ημέρες, έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, για το θέμα της ελάφρυνσης ελληνικού χρέους, όπως φάνηκε από τις επαφές στην Ουάσιγκτον μεταξύ ΔΝΤ, Γερμανίας και Κομισιόν και τα σχετικά μηνύματα που έφτασαν στην ελληνική αποστολή. Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι επαφές εκεί ήταν κυρίως μια ευκαιρία αμοιβαίων βολιδοσκοπήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι πηγές, η διατύπωση ακραίων, μη συμβιβαστικών θέσεων μπορεί να εκληφθεί ως «μπλόφα» μάλλον, παρά ως οριστική θέση και ένδειξη αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δύσκολες διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, οι δύο πλευρές εκτιμάται πως θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος για να εξασφαλίσουν αυτά που επιδιώκουν: το μεν ΔΝΤ να αποσπάσει μια σαφή δέσμευση ελάφρυνσης του χρέους, η δε Γερμανία να κάνει τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν κινήθηκε, κατά τις επαφές του, σε αυστηρή γραμμή, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει έκπτωση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να διεμήνυσε πως υπάρχει κατανόηση μεταξύ της ίδιας και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να μη μείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Η διελκυστίνδα αυτή δυσχεραίνει, πάντως, τη θέση της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει να έχει ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα έως τις 15 Μαΐου, πιθανότατα χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη κάτι για το χρέος. Η θέση της κυβέρνησης, όπως τη μεταφέρει υψηλόβαθμη πηγή, είναι ότι αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, επειδή δεν θα έχει δοθεί λύση στο θέμα του χρέους, τότε και η ελληνική πλευρά δεν υποχρεούται να εφαρμόσει τα μέτρα που ζήτησε το Ταμείο (και θα έχει εν τω μεταξύ, όμως, ψηφίσει).

Πιθανολογείται, πάντως, ότι μια συζήτηση για το χρέος ίσως γίνει στο περιθώριο του G7 στο Μπάρι, στις 11-13 Μαΐου, στο πλαίσιο ενός Washington Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημαντικότερο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και με το οποίο φέρεται να συμφωνεί και το ΔΝΤ είναι η εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων. Ακολουθούν η εξασφάλιση μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και η παράταση της λήξης των ομολόγων. Οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κάνει ό,τι μπορεί για να τελειώσει η εκκρεμότητα έως τις 22 Μαΐου και ότι όλες οι πλευρές στην Ευρώπη –πλην της Γερμανίας– είναι διατεθειμένες να δώσουν κάτι πιο συγκεκριμένο για το χρέος, ώστε να ικανοποιηθεί όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κανείς δεν θέλει να φτάσουμε έως το καλοκαίρι γιατί θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία, σημειώνουν οι πηγές.

Τα ελληνικά ομόλογα, εν τω μεταξύ, δέχθηκαν χθες την ευεργετική επίδραση του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 6,42%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ