Μείωση των προμηθειών για τα POS εξετάζουν οι τράπεζες

Μείωση των προμηθειών για τα POS εξετάζουν οι τράπεζες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση για την εγκατάσταση 100.000 τερματικών μηχανημάτων POS εντός του 2017, αλλά και την επανεξέταση της πολιτικής προμηθειών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανέλαβαν οι τράπεζες κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Βank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και της HSBC και από την πλευρά της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλ. Χαρίτσης, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα:

• Των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

• Της προστασίας των τραπεζικών στελεχών.

• Της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον νόμο Κατσέλη.

• Της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της οικονομίας.

• Της αξιοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών για τη διοχέτευση κονδυλίων στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το θέμα της κατοχύρωσης των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες, όταν αποφασίζουν διαγραφές δανείων στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων, θα αντιμετωπιστεί με διάταξη που θα έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών, μετά την έκδοση από το υπουργείο Οικονομικών της απόφασης για τους επαγγελματικούς κλάδους που πρέπει να διαθέτουν POS έως τον Ιούλιο, αναμένεται μαζική ζήτηση για την τοποθέτηση τερματικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ζητήθηκε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν το κόστος χρήσης των POS, δηλαδή τις προμήθειες που εισπράττουν, τις οποίες ορισμένοι κλάδοι βρίσκουν υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το μέσο κόστος διαμορφώνεται σήμερα στο μέσο επίπεδο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο 0,8% και η τιμολόγηση ανάλογα με την επιχείρηση κυμαίνεται μεταξύ 0,5% έως και 1,2%. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η απροθυμία που υπάρχει από μερίδα επαγγελματιών για την τοποθέτηση τερματικών είναι σύμπτωμα φοροδιαφυγής και για τον λόγο αυτό πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προώθηση των κινήτρων για τους καταναλωτές, θέμα που έχει καθυστερήσει.

Οι τράπεζες ζήτησαν, από την πλευρά τους, να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον ορισμό των επαγγελματικών λογαριασμών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και η σύνδεση των λογαριασμών αυτών με το αφορολόγητο. Η καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου υπονομεύει ουσιαστικά την επιτυχία της προσπάθειας καθιέρωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Στα αιτήματα των τραπεζών ήταν επίσης και η επανεξέταση του μέγιστου ορίου συναλλαγών σε μετρητά, το οποίο βάσει του νόμου 4446/2016 έχει οριστεί στα 500 ευρώ και το οποίο θεωρείται πολύ υψηλό. Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν ότι η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συμβάλλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανακοπή της τάσης μείωσης των καταθέσεων, που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Εξίσου σημαντικό είναι να ικανοποιηθούν οι στόχοι για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την τριετία 2017 – 2019 κατά 40 δισ. ευρώ. Αυτό προϋποθέτει την επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εις βάρος των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς και την εξάλειψη δυσλειτουργιών της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή