Αποκρυπτογραφώντας τους χρησμούς Σόιμπλε

Αποκρυπτογραφώντας τους χρησμούς Σόιμπλε

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαλάκωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, πάντως, τον βρήκε πιο θετικό απ’ όσο περίμενε, με βάση τα δείγματα γραφής που έχει δώσει στο παρελθόν. Ετσι, για παράδειγμα, όπως μετέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είπε τη γνωστή, προσφιλή του ατάκα «βρείτε τα με τους θεσμούς για τα μέτρα, και βλέπουμε… για τα υπόλοιπα», δηλαδή για το αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Mαΐου.

Αντίθετα, φέρεται να είπε ότι δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει συμφωνία έως τότε. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι όλα θα έχουν τελειώσει έως το επόμενο Eurogroup. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τουλάχιστον, δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Μόνο για την τεχνική συμφωνία δεσμεύεται ότι μέχρι τότε θα έχει κλείσει. Ιδωμεν…

Tο απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 28 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τις 211 εισηγμένες προκειμένου να ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης χρήσης. Παρά το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α., οι εισηγμένες είχαν διορία 120 ημερών για τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους, τελικά η κακή νοοτροπία δεκαετιών δεν κόβεται και θα έχουμε πάλι το φαινόμενο περισσότεροι από 100 ισολογισμοί να ανακοινωθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής. Μάλιστα, επειδή θα είναι αργία και την ερχόμενη Δευτέρα 1η Mαΐου, θα είναι ό,τι καλύτερο για τις εισηγμένες με ζημιογόνο χρήση να περάσουν απαρατήρητες μέσα σε πληθώρα ισολογισμών.

Η Νίκας πιο κοντά στην Chipita

Ενα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της απόκτησης του ελέγχου της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από την Chipita έγινε χθες. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το ενημερωτικό δελτίο της «Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ» για τη δημόσια προσφορά 77.573.688 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία επιτήρησης της αγοράς αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Chipita, μέσω της εταιρείας Givenrise, έχει συμφωνήσει ότι θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές μέχρι και το συνολικό ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Νίκας».

Ακέφαλο το ΤΧΣ και απόν από τις τραπεζικές εξελίξεις

Σε «αόρατο θεσμό» έχει μετατραπεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, παρά το γεγονός ότι ελέγχει σημαντικό ποσοστό των δύο τουλάχιστον συστημικών τραπεζών, είναι απόν από τις τραπεζικές εξελίξεις. Στη συνάντηση που είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτό) με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το Ταμείο δεν εκλήθη καν και έλαμψε διά της απουσίας του δεύτερη φορά μέσα σε δύο μόλις μήνες. Η αιτία δεν είναι άλλη από το διοικητικό κενό που υπάρχει στο Ταμείο και που έχει καταστήσει ουσιαστικά ανενεργή την εκτελεστική επιτροπή, στην οποία έχει απομείνει πλέον ένα μόνο μέλος.

Η ανάκαμψη θα έρθει μαζί με τις τραπεζικές καταθέσεις

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών στην Ελλάδα θα έρθει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό θα συμβεί όταν δούμε να επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, και τα πιστωτικά ιδρύματα να μειώνουν τις επισφάλειες. Αυτή ήταν η αναφορά αναλυτών του οίκου αξιολόγησης S&P, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και με θέμα τις τράπεζες Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές της S&P σημείωσαν ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία τα έχουν πάει καλύτερα από την Ελλάδα, η οποία πρέπει να εμφανίσει πιο έντονα σημάδια βιώσιμης ανάκαμψης, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα με το ύψος των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, Πορτογαλία και Ισπανία πέτυχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα με τα μέτρα που πήραν, εξαιτίας της κρίσης που άρχισε περίπου πριν από 10 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή