Η Λεπέν είναι εδώ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων; Προφανώς. Κέρδισε ο μετριοπαθής δημοκράτης, ο νέος, κεντρώος, που εκπροσωπεί την ελπίδα αφού από τη φύση της η υποψηφιότητά του ενώνει, δεν διαιρεί, και γι’ αυτό το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με ικανοποίηση, όχι μόνο από τους Γάλλους, αλλά από όλη τη δημοκρατική Ευρώπη, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς. Μια διάχυτη ικανοποίηση, που ενισχύεται από το πιθανότερο σενάριο που δείχνει τον φιλελεύθερο πρώην τραπεζίτη και πρώην υπουργό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ να επικρατεί στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Το 2002 ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν είχε λάβει 17% στον πρώτο γύρο, αλλά, και αυτό το σημαντικότερο, είχε παραμείνει στο ίδιο ποσοστό (18%) και στον δεύτερο.

Αντίθετα, η κόρη του, γυναίκα, μικρότερη σε ηλικία, λιγότερο ακραία, που επικαλείται την πολιτική κληρονομιά του Ντε Γκωλ, έχει πανευρωπαϊκή απήχηση, και δέχεται τα συγχαρητήρια πολλών, από πολλές χώρες, όχι μόνο έλαβε 21,4% στον πρώτο γύρο, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις –και αυτή τη φορά δεν έπεσαν έξω– στον δεύτερο θα εξασφαλίσει περίπου 40%.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν είναι το περιθωριακό κόμμα του αντισημίτη πατέρα της. Αναδείχθηκε ήδη πρώτη δύναμη πριν από τρία χρόνια στις ευρωεκλογές του 2014. Η ίδια διεκδίκησε επί ίσοις όροις τη νίκη στον πρώτο γύρο, και σε κάθε περίπτωση εξασφάλισε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό του πατέρα της, και διεκδικεί ακόμη και τη νίκη στον δεύτερο –τίποτε δεν έχει τελειώσει– αλλά και στην πολύ πιθανή περίπτωση που χάσει, όλα δείχνουν ότι θα την προτιμήσουν τέσσερις στους δέκα Γάλλους.

Το συγκεκριμένο ποσοστό σε έναν από τους κύριους πυλώνες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν μπορεί να μην προκαλεί όχι απλώς προβληματισμό, αλλά ανατριχίλα. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει και σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Ο κίνδυνος είναι εμφανής.

Στόχος του Μακρόν δεν είναι μόνον να εκλεγεί πρόεδρος. Πρέπει να το πετύχει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Και στη συνέχεια να ενώσει την κοινωνία, να εμπνεύσει, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκαταστήσει τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και να διασφαλίσει τον σημαίνοντα ρόλο της στον κόσμο.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη Γηραιά Ηπειρο, που δέχεται τεράστιες πιέσεις από λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς, το βάρος που θα επωμισθεί είναι τεράστιο, και το έργο εξαιρετικά δύσκολο. Καλείται να μεταρρυθμίσει και να καταστήσει πιο ανταγωνιστική μια οικονομία οι πολίτες της οποίας δεν είναι βέβαιο ότι είναι έτοιμοι για την «αλλαγή». Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Στη γωνία καραδοκεί η Λεπέν, αν όχι τώρα, σε πέντε χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή