Γιλντιρίμ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

Γιλντιρίμ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβούλιου της Ευρώπης (PACE) να θέσει υπό παρακολούθηση την Τουρκία, λόγω των ανησυχιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και με αφορμή το πρόσφατο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος μένει να αποφασίσει ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις του σε σχέση με την απόφαση του οργάνου.  

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε με δριμύτητα την «άδικη απόφαση» της PACE, προσθέτοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναθεωρήσει τη σχέση του με το συγκεκριμένο σώμα, του οποίου αποτελεί μέλος.

«Η απόφαση να ξανανοίξουν τη διαδικασία παρακολούθησης της Τουρκίας κάτω από τη καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων μέσα στην PACE, αποτελεί ντροπή για το όργανο, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί κοιτίδα της δημοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται βίαια» στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η PACE έθεσε υπό παρακολούθηση την Τουρκία, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και «το πνίξιμο» των διαφωνούντων κάτω από την εξουσία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τις εξουσίες του μετά την επικράτηση του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή