ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν υπάρξει λύση στο χρέος»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Μπήκαμε σε μία διαπραγμάτευση που δεν χωρά το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό, αλλά αφορά και στο χρέος» τόνισε o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1, προσθέτοντας πως «ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν να βάλουν στη μέση την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση πάει μέσα στο Μάιο να ψηφίσει τα μέτρα πριν το Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος είπε πως «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε, αν δεν τηρείται η συμφωνία» επισημαίνοντας πως τα μέτρα ψηφίζονται για να έρθει λύση για το χρέος.

Σε άλλο σημείο μάλιστα χαρακτήρισε τα μέτρα «εξιτήριο για να βγούμε από το πρόγραμμα» προσθέτοντας πως «αλλιώς δεν υπάρχουν μέτρα». 

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης είπε πως πριν από λίγες μέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ρίχνοντας το βάρος στους πιστωτές για την καθυστέρηση, καθώς όπως είπε «μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε», συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. «Ολοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται» προσθέτοντας στη συνέχεια πως «κάποια χάσαμε, αλλά κάποια κερδίσαμε, αλλά συνολικά η διαπραγμάτευση κατέληξε με θετικό σκορ, καθώς η κυβέρνηση κέρδισε τα αντίμετρα και τα εργασιακά», ενώ είπε πως όσο είναι η επιβάρυνση τόσο και η ελάφρυνση.

«Κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε το πλέονασμα»

Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά

«Δεν ήταν επιλογή μας οι ιδιωτικοποιήσεις»

Ο πρωθυπουργός είπε πως «αν ήταν δική μας η επιλογή, είμαστε υπέρ συμπράξεων και όχι ιδιωτικοποιήσεων, θα κάναμε αλλιώς» και πρόσθεσε πως «παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη, δεν ήταν δική μας επιλογή. Δώσαμε μάχη διαπραγμάτευσης και παραδεχτήκαμε ότι πέσαμε σε τοίχο και το είπαμε και κάναμε εκλογές. Αλλά δεν πουλήσαμε μπιτ παρά».

Αξιολόγηση 

Όσον αφορά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τόνισε ότι «έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».

Για αλλαγή πολιτικής - Δημοσκοπήσεις

Για την αλλαγή πολιτικής και τα όσα έλεγε προεκλογικά τα οποία ουδέποτε υλοποίησε, είπε πως πήρε το κόστος και πήγε στις εκλογές μετά την συμφωνία, αναφερόμενος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Για τις δημοσκοπήσεις και όσα υποστήριζε για την προηγούμενη κυβέρνηση για την οποία ζητούσε την παραίτηση της επικαλούμενος τότε τις δημοσκοπήσεις, είπε πως « ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή» προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Για μειώσεις συντάξεων 

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».

Για πώληση ΔΕΗ 

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και τόνισε: «Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ»

«Είχα αυταπάτες»

«Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που είχα το θάρρος να πω πως είχα αυταπάτες» τόνισε για την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πίστευε πως η μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη θα γινόταν από την ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, κάτι που όπως διαπίστωσε δεν ισχύει, καθώς «η αλλάγή θέλει συμμαχίες». Είπε δε, πως «επεσε σε τοίχο».

Δημοψήφισμα 2015 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως «εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός». «Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ»

Για την Μέρκελ
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πολιτικά δεν μετάνιωσε για την κουβέντα «go back madame Merkel». «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη» προσθέτοντας πως «έχει συναίσθηση της ευθύνης και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση». Πρόσθεσε ακόμα πως «η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη και είμαι αισιόδοξος ότι θα σταματήσει να τα κάνει».

Κλείνοντας τόνισε πως ο στόχος είναι να «κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε στις αγορές».

 

 

  

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ