Εκτός φάιναλ φορ για πέμπτη χρονιά ο Παναθηναϊκός

Εκτός φάιναλ φορ για πέμπτη χρονιά ο Παναθηναϊκός

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην θέση του θεατή του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που θα φιλοξενηθεί στο “Σινάν Ερντέν” της Κωνσταντινούπολης (19-21/5) θα παραμείνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός Superfoods που αποκλείσθηκε από την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με ήττα και στον τρίτο αγώνα (79-61) στην έδρα της τουρκικής ομάδας. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι αναγκασμένοι να έχουν υπομονή και προσμονή για έναν ακόμη χρόνο, καθώς και η διοίκηση να επιδείξει την ανάλογη επιμονή, ώστε να δουν ξανά την ομάδα των 6 ευρωπαϊκών τίτλων να επιστρέφει στην διεκδίκηση του τροπαίου.

Η Φενέρ έκανε «σκόνη και θρύψαλλα» το ελληνικό πλεονέκτημα έδρας και «έπνιξε» στον Βόσπορο τις τελευταίες ελπίδες που είχαν οι “πράσινοι”, μετά το 0-2 του ΟΑΚΑ, ενώ ο αναμορφωτής της τουρκικής ομάδας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρέμεινε αήττητος σε 9 αγώνες των πλει οφ, έχοντας αποκλείσει με “σκούπα” και κατά σειρά την τελευταία 3ετία, την Μακάμπι, την Ρεάλ και τον Παναθηναϊκό.

Στην μετά Διαμαντίδη εποχή και ενώ η οικονομική επένδυση της διοίκησης ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας 4ετίας με 6 μεταγραφές (5 Αμερικάνοι και Μπουρούσης), η αλλαγή προπονητή έγινε στην αρχή της περιόδου (Πασκουάλ αντί Πεδουλάκη) και οι «πράσινοι» έπαιξαν με πλεονέκτημα έδρας, ο ευρωπαϊκός απολογισμός, χωρίς νίκη στα πλει οφ, είναι απόλυτα ίδιος. Καμία πρόοδος, ούτε βελτίωση. Γιατί, σ’ αυτούς τους 7 μήνες παρουσίας του Πασκουάλ στον πάγκο, οι εξαιρετικές μονάδες που είχαν «πληγώσει» πέρυσι τον Παναθηναϊκό, ως αντίπαλοι του, δεν έδειξαν ποτέ την εικόνα της ομάδας, παρά μόνο δυνατά στιγμυότυπα ατομικών ενεργειών.

Στο παιχνίδι που ήταν “τελικός” για τον Παναθηναϊκό, τα ποσοστά ευστοχίας ήταν απογοητευτικά σε δίποντα (18/38 – 47.4%) και τρίποντα (5/24 – 20.8%), ενώ “χάθηκαν” και τα ριμπάουντ (22 έναντι 38).

Oι «πράσινοι» ισορρόπησαν το παιχνίδι, μετά την κακή αρχή που έκαναν (11-4) και μέχρι το 15’, αναπτέρωσαν το ηθικό τους. Μπορεί να περιόρισε δραστικά τον Μπογκντάνοβιτς που δεν σκόραρε, να είχε 7 περισσότερες επιθέσεις από την Φενέρ, να υπέπεσε σε 4 λάθη έναντι 8 των γηπεδούχων, αλλά στο τέλος του α’ ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός  «κυνηγούσε» σε απόσταση 7 πόντων. Οι επιθετικές επιλογές του «τριφυλλιού» ήταν από την περιφέρεια (5/24 τρίποντα), σε αντίθεση με την τουρκική ομάδα που παρήγαγε σκόρ κοντά στο αντίπαλο καλάθι, ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός έπαιξε το τελευταίο χαρτί του στην φετινή Ευρωλίγκα, με μηδενική βοήθεια και συνεισφορά σε άμυνα και επίθεση από την θέση του πλει μέικερ και του σέντερ. Ο μεν Καλάθης απογοήτευσε και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του, ενώ ο δε Μπουρούσης αποδείχτηκε ακίνδυνος και ο Πασκουάλ δεν τον εμπιστεύτηκε περισσότερο από τρία λεπτά συμμετοχής…

Η απουσία δημιουργού στην επίθεση, ανάγκαζε τους Αμερικάνους παίκτες της ελληνικής ομάδας να καταναλώνουν την ενέργεια τους σε ατομικές ενέργειες διεισδύσεων και σουτ που αποτέλεσαν και ανορθόδοξο τρόπο για να απειλούσαν περισσότερο την Φενέρμπαχτσε στο δεύτερο ημίχρονο. Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν κατάφερε να «λαχταρήσει» την ομάδα του Ομπράντοβιτς που έμεινε χωρίς σκορ για πεντέμισυ λεπτά και όχι μόνο διατήρησε το προβάδισμα του σκορ (44-37 στο 27’), αλλά άρχισε την τελευταία περίοδο στο συν 10 (52-42).

Αντί της ύστατης προσπάθειας και αντεπίθεσης, όταν η «κλεψύδρα» είχε γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος κυλούσε υπερ της Φενέρ, ο Παναθηναϊκός πελαγοδρόμησε πάνω στο παρκέ και κατέρρευσε. Χαρακτηριστική ήταν η φάση της απώλειας της μπάλας από τον Καλάθη και του τριπόντου που σημείωσε ο Μπογκντάνοβιτς στο 33’ (60-44), ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο πρόκρισης για το τρίτο συνεχόμενο φάιναλ φορ της Φενέρ στην 4χρονη θητεία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είναι ο πολυνίκης προπονητής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (8 τίτλοι) και θα συμμετάσχει στο φάιναλ φορ για 12η φορά στην καριέρα του. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες…

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ούντο 10 (10 ριμπ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς, Μπογκντάνοβιτς 10 (2 τρίπ., 8 ριμπ., 7 λαθ.), Μπένετ, Σλούκας 6 (1), Νάναλι 12 (3), Βέσελι 6, Κάλινιτς 10 (1), Ντίξον 13 (4), Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 10 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS: Σίνγκλετον 12, Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 8 (0/8 τρίπ.), Φώτσης 4, Παππάς 1, Φελντέιν 6 (1), Γκιστ 7, Γκάμπριελ 2, Μπουρούσης, Καλάθης 5 (1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή