«Φρένο» στις επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας

«Φρένο» στις επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και τις επιπτώσεις των μεγάλων καθυστερήσεων και αναβολών στην ολοκλήρωση σημαντικών επενδυτικών κινήσεων όπως η επένδυση στο Ελληνικό κ.α. αποτυπώνει η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 η ζήτηση δανείων μειώθηκε, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, εικόνα που αποδίδεται στην αβεβαιότητα και στη συνεχιζόμενη «χαμηλή πτήση» της οικονομίας. Από την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της ΤτΕ προκύπτει περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης για στεγαστικά, κυρίως, αλλά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ στάσιμη ήταν η εικόνα για τα επιχειρηματικά δάνεια. Στα θετικά του πρώτου τριμήνου είναι η μείωση της αναλογίας των αιτήσεων που απορρίφθηκαν από τις τράπεζες για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων (μείωση που ασφαλώς συνδέεται με τη μείωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση του αριθμού των αιτήσεων). Από την άλλη πλευρά, περισσότερες ήταν οι απορρίψεις αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια όπως και για επιχειρηματικά.

Από τη διαχρονική εξέλιξη της ζήτησης προκύπτει ότι από το 2012 η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες δανείων, τάση που ενισχύθηκε σημαντικά από τα τέλη του 2013, με τη ζήτηση για νέα δάνεια να φτάνει στο υψηλότερο σημείο στο τέλος του 2014. Ακολούθησε μια έντονη «βύθιση», το 2015, στη ζήτηση για όλες τις κατηγορίες δανείων, αποτυπώνοντας τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μετά την «ηρωική διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου. Η ζήτηση βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, σημειώθηκε ισχυρό ριμπάουντ. Ωστόσο, η βελτίωση της εικόνας δεν είχε διάρκεια, καθώς η ζήτηση το 2016 συρρικνώθηκε εκ νέου, επιδείνωση που αποδίδεται στη γενικότερη χαμηλή πτώση της οικονομίας, αποτέλεσμα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αξιολογήσεις, που δεν επέτρεψαν την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση νέων δανείων, για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τόσο από επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με του πρώτου τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, σύμφωνα με την έρευνα της ΤτΕ, το 2016 καταγράφηκε χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017, με εξαίρεση τα μακροπρόθεσμα δάνεια, όπου αναμένεται τα κριτήρια να γίνουν περισσότερο αυστηρά. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, οι τράπεζες εκτιμούν ότι κατά το β΄ τρίμηνο τα κριτήρια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός των τραπεζών για το 2017 ήταν πιο φιλόδοξος, εκτιμώντας στο τέλος του προηγούμενου έτους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ανάκαμψη της οικονομίας (ο προϋπολογισμός προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,7%) θα επέτρεπαν την επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο, οι νέες καθυστερήσεις και η μεγάλη αβεβαιότητα κατά το α΄ τρίμηνο, εκτροχιάζουν την επιστροφή σε πιστωτική επέκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6%, ενώ οι αποπληρωμές δανείων ήταν κατά 101 εκατ. ευρώ υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις δανείων. Τον Ιανουάριο οι αποπληρωμές ήταν κατά 885 εκατ. υψηλότερες των χορηγήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή