Toυρκικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Toυρκικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την ορεινή περιοχή Σιντζάρ του βορείου Ιράκ, σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, βομβάρδισαν χθες τα ξημερώματα τουρκικά αεροσκάφη, με στόχο να μη μετατραπεί το Σιντζάρ σε «νέο Καντίλ» (σε νέα έδρα του ΡΚΚ). Αντί μαχητών του ΡΚΚ, όμως, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον πέντε Κούρδους Πεσμεργκά. Την ίδια ώρα, τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τηλεπικοινωνιακές υποδομές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βορειοανατολική Συρία, σκοτώνοντας ώς και 70 μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι ταυτόχρονες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ΥPG στη Συρία (συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία) και του ΡΚΚ στο Ιράκ (που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο Πεσμεργκά, συμμάχων της Γερμανίας) έγιναν για να αποτραπεί η αποστολή όπλων και πυρομαχικών από τις περιοχές αυτές προς την Τουρκία.

Μετά τα πλήγματα στις υποδομές του YPG στη Συρία, Κούρδοι μαχητές ζήτησαν από τις ΗΠΑ αντιαεροπορική προστασία από τα τουρκικά αεροσκάφη, ενώ Αμερικανός αξιωματικός συνόδευσε Κούρδους στρατιωτικούς που έσπευσαν στα βομβαρδισμένα κτίρια προκειμένου να επιθεωρήσουν τις ζημιές. Παράλληλα, η Βαγδάτη κατήγγειλε την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χαλιναγωγήσει την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι η Αγκυρα δεν θα αφήσει το PKK να μετατρέψει το Σιντζάρ σε βάση υποστήριξης «τρομοκρατών του ΡΚΚ» εντός της Τουρκίας, αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά που προχώρησε σε στρατιωτικές ενέργειες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το πλήγμα κατά των Πεσμεργκά, που επισήμως δεν έχουν καλές σχέσεις με το ΡΚΚ, ήταν εσκεμμένο ή όχι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή