ΕΛΛΑΔΑ

Προωθείται η μονιμοποίηση των 30.000 συμβασιούχων

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το «χαρτί» της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση σε συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα. Διευκρίνισε πάντως ότι «η συναίνεση δεν είναι προαπαιτούμενο για να έρθει σχετική ρύθμιση».

Ωστόσο, αν και ο υπουργός αναφέρθηκε σε ρύθμιση εντός του Μαΐου, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, ούτε ποιους αφορά η ρύθμιση ούτε με ποιον τρόπο προβλέπεται να ξεπεραστούν οι νομοθετικοί και συνταγματικοί περιορισμοί που αφορούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, οι συμβασιούχοι που θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με τη ρύθμιση που εξαγγέλθηκε θα θεωρηθούν νέες προσλήψεις, στο πλαίσιο του κανόνα 4 προς 1 (αποχωρήσεις/προσλήψεις).

O χρόνος εργασίας

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε 30.000 συμβασιούχους «οι οποίοι εργάζονται κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες». Τόνισε ότι ένα από τα κριτήρια θα αποτελεί ο χρόνος εργασίας με σύμβαση στην ίδια θέση και προσέθεσε ότι τη διαδικασία θα πιστοποιήσει το ΑΣΕΠ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπηρεσιακές πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο σχέδιο, όπως άλλωστε είναι φανερό και από τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι θα διαμορφωθούν τα κριτήρια για τη μονιμοποίηση και ζήτησε πολιτική συνεννόηση και συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα. «Να βγάλουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την εργασία τους. Δεν μπορούν να είναι σε καθεστώς ομηρίας», τόνισε (ιστοσελίδα aftodioikisi.gr).

Πάντως, την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί δήμοι αρνούνται ακόμα και την παράταση συμβάσεων –κυρίως εργαζομένων στην καθαριότητα– έως το τέλος του 2017, παρά τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, καθώς τονίζουν ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν εργαζομένους που δεν χρειάζονται. Την προηγούμενη εβδομάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου που είχε αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων.

Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα παραδέχθηκε σαφή παρέμβαση στην «ανεξαρτησία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι είχε μιλήσει ο ίδιος τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τη συγκεκριμένη απόφαση. «Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής προς την κατεύθυνση της δικαίωσης των εργαζομένων», τόνισε. Μάλιστα προεξόφλησε και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πληρωμή των συμβασιούχων, η οποία εκκρεμεί, τονίζοντας ότι «θα είναι θετική».

Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, μιλώντας στην «Κ», είχε ωστόσο τονίσει ότι η απόφαση για την παράταση των συμβάσεων αφορά τον δήμαρχο της κάθε πόλης και εκείνος δεν προτίθεται να υπογράψει την παράταση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ