Μητσοτάκης: Δεν συναινούμε στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Μητσοτάκης: Δεν συναινούμε στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «ναι», στους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας (το ισχύον καθεστώς), και δύο «όχι», στον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας και σε όσους προσκολλώνται «όψιμα» στην Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους σχέδια, εκστόμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πάντως, το άνοιγμα στην Εκκλησία έχει και αστερίσκους που αφορούν ζητήματα τα οποία, όπως είπε, πρέπει να επανεξεταστούν σε συνεννόηση με την Εκκλησία.

Εκ των πραγμάτων, μια συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία για στοχευμένα μηνύματα προς το πιο συντηρητικό ακροατήριο. Τα απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψή του στη φιλανθρωπική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής, την «Αποστολή», όπου εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στα χρόνια της κρίσης, χαρακτήρισε την Εκκλησία «εθνικό εταίρο και κοινωνικό σύμμαχο» και πήρε ξεκάθαρα θέση στη συζήτηση με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 (σ.σ.: επικρατούσα θρησκεία, κατοχύρωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, κατοχύρωση των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος – Οικουμενικού Πατριαρχείου) ή του Προοιμίου του Συντάγματος «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».

Η επισήμανση ήχησε ευχάριστα στα αυτιά του Αρχιεπισκόπου, η σχέση του οποίου με τον κ. Μητσοτάκη οικοδομείται σταδιακά και μέσω ιδιωτικών επαφών που δεν βλέπουν πάντα το φως της δημοσιότητας. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν μια ευκαιρία να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό ακροατήριο και να διεμβολίσει τους επίδοξους μνηστήρες του εκ δεξιών της Ν.Δ. (και όχι μόνο) χώρου που διεκδικεί εκλογική μερίδα με όχημα την Εκκλησία. Οι αιχμές του για αναζήτηση «πιστοποιητικών θρησκευτικής συνέπειας από πολιτικό ωφελιμισμό» και για την υποκρισία όσων «προσκολλώνται όψιμα στην Εκκλησία γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι» ήταν σαφείς. Οξύς ήταν ο τόνος του και για όσους (προφανώς η αιχμή ήταν για τον Ν. Φίλη) υβρίζουν ή λοιδωρούν αναίτια την Εκκλησία «ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν “προοδευτικό” άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία». Το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Φίλη, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για το «όχι» στον διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε αστερίσκους με το βλέμμα στους πιο κεντρώους ψηφοφόρους. Αφορούσαν την ανάγκη, «σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται», ορισμένα ζητήματα, «εκπαιδευτικά κ.ά.», να επανεξεταστούν. Αυτό, όμως, σε συνεννόηση με την Εκκλησία και «με διάθεση για σύνθεση». Σε αυτό το ακροατήριο, των δυνάμεων της «κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας», απευθύνθηκε σημειώνοντας ότι η νίκη Μακρόν σηματοδοτεί την επικράτηση των εν λόγω δυνάμεων και την ύψωση ευρωπαϊκού αναχώματος κατά του λαϊκισμού.

«Εφ’ όλης της ύλης» συνάντηση με τον Κ. Καραμανλ

Συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, στο στρατηγείο του πρώτου στην οδό Παναγή Κυριακού, είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με αμφότερες τις πλευρές, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ανδρών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρώην πρωθυπουργός συζήτησαν θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας –βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι συζήτησαν για το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφώσει μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης– καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Τουρκία, Κυπριακό). Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Πάντως, πηγές της Πειραιώς που ρωτήθηκαν αν οι κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής συζήτησαν και εσωκομματικά θέματα απαντούσαν με νόημα ότι, «για να συζητηθούν τέτοια ζητήματα, πρέπει να υφίστανται».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Iδρυμα Καραμανλή το μνημόσυνο για τα 19 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το μνημόσυνο έγινε σε στενό κύκλο, χωρίς να ειδοποιηθούν πολιτικοί αρχηγοί. Αυτή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση του Αχιλλέα Καραμανλή και του Πέτρου Μολυβιάτη, οι οποίοι δεν βλέπουν θετικά τη μεγάλη προβολή της οποίας τυγχάνει κάθε χρόνο το μνημόσυνο. Παρότι δεν λέγεται επισήμως, ενόχληση προκαλεί και η εμφάνιση στελεχών που καπηλεύονται το όνομα της οικογένειας για δικούς τους λόγους. Ως εκ τούτου προσκλήθηκαν μόνο φίλοι της οικογένειας και μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος – στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, προσκλήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή