Ρεκόρ πτωχεύσεων το 2017 για τα εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ

Ρεκόρ πτωχεύσεων το 2017 για τα εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν το 2017 οι πτωχεύσεις εμπορικών καταστημάτων στις ΗΠΑ, καθώς υφίστανται σκληρό ανταγωνισμό από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα με την εταιρεία S&P Global Market Intelligence, τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου 14 αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων έχουν προσφύγει σε δικαστική προστασία από τους πιστωτές τους. Αυτός ο αριθμός σχεδόν υπερβαίνει το σύνολο των πτωχεύσεων εμπορικών καταστημάτων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια του 2016.

Οι τομείς του λιανικού εμπορίου που ανθίστανται ακόμη είναι ελάχιστοι και περιορίζονται κυρίως στα εκπτωτικά κέντρα, στα καταστήματα για δραστηριότητες στην ύπαιθρο και στα καταστήματα ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών. Οι επιχειρηματίες του κλάδου κλείνουν όλο και περισσότερα καταστήματά τους, για να περιορίσουν τον χώρο που ενοικιάζουν και να στρέψουν μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής τους στο Διαδίκτυο. Προσφάτως, η S&P απέδωσε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο στην ανικανότητά του να προσαρμοσθεί στην εντεινόμενη πίεση από το ηλεκτρονικό.

Ο Ρίτσαρντ Χέιν, διευθύνων σύμβουλος των καταστημάτων ένδυσης Urban Outfitters, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα εμπορικών καταστημάτων και ιδιαιτέρως καταστημάτων ειδών ρουχισμού. «Αυτό οδήγησε σε μια φούσκα και, όπως συνέβη και με την αγορά ακινήτων, η φούσκα αυτή σκάει τώρα», σχολίασε ο Χέιν. Προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχισθεί στο εγγύς μέλλον και πιθανώς θα ενταθεί. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζεται η S&P Global Market Intelligence, που δεν βλέπει προοπτική ανάκαμψης της αγοράς λιανικών πωλήσεων. Ανάμεσα στις εταιρείες που χαρακτηρίζει πιο επισφαλείς συγκαταλέγονται τα καταστήματα Bon-Ton Stores, Perfumania Holdings και η εταιρεία Sears Holdings Corp, η οποία παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα πως το μέλλον της περιβάλλεται από «ουσιαστική αβεβαιότητα». Εξάλλου, ο οίκος Fitch σε σχετική μελέτη που εκπόνησε στα τέλη του περασμένου έτους συμπεριέλαβε άλλα τρία μεγάλα καταστήματα.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν, πάντως, στο συμπέρασμα πως τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τα καταστήματα μικροσυσκευών είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Στον αντίποδα είναι τα καταστήματα τροφίμων και ειδών βελτίωσης της κατοικίας, που θεωρούνται τα πιο ασφαλή. Καίριο πλήγμα έχει ήδη δεχθεί ο κλάδος των καταστημάτων μικροσυσκευών. Από την αρχή του έτους έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης πέντε αλυσίδες καταστημάτων του κλάδου, με τελευταία την Payless Inc., που πρόκειται να κλείσει 400 καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή