ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν πλειστηριασμοί κατοικιών για οφειλές άνω των 400.000 ευρώ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η σχεδόν καθολική αποχή από τους πλειστηριασμούς, σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι, «διευκόλυνε τους πολίτες που αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα οφειλών τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, όπως και προς τις τράπεζες για οφειλές δανείων τους, και των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: πλειστηριασμοί ακινήτων

Την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών για μεγάλες, έστω, οφειλές σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος να επιτρέψει τη διεξαγωγή τους για κατοικίες για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί θα επιτρέπονται με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ.

Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διενέργεια πλειστηριασμών, από σήμερα 26 Απριλίου, ελήφθη έπειτα από εξάμηνη αποχή κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν «παγώσει» όλοι οι πλειστηριασμοί, με εξαίρεση εκείνους που είχαν αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, ευπαθή προϊόντα, επαγγελματικούς χώρους κ.ά. Αιτία της πολύμηνης αποχής υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμένων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων, κ. Γιώργο Ρούσκα, η χθεσινή απόφαση είναι «μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα». Να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα της πολύμηνης αποχής είναι η αύξηση των εκκρεμουσών υποθέσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί φθάνουν πλέον τις 3.120, από 600 που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνεται ότι μέχρι και σήμερα «καμία νομοθετική ρύθμιση ή γενικότερα πρωτοβουλία για λύση δεν έχει αναληφθεί όχι μόνο από την πολιτεία και κατ’ επέκτασιν από ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και οποιονδήποτε κοινωνικό θεσμό ή φορέα, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών».

Η σχεδόν καθολική αποχή από τους πλειστηριασμούς, σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι, «διευκόλυνε τους πολίτες που αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα οφειλών τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, όπως και προς τις τράπεζες για οφειλές δανείων τους, και των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα όμως μεγάλος αριθμός πολιτών, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξοφλούν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους με το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές τους».

Για την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν στη δημιουργία της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας θα αναλάβουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, και η εφαρμογή θα βασιστεί σε ανάλογη εμπειρία που υπάρχει στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη συνάντηση που είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής, συμφωνήθηκε η πλατφόρμα να δοκιμαστεί πιλοτικά το καλοκαίρι, αλλά να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ