Διαμάχη κυβέρνησης – Σάφα για το μέλλον του Σκαραμαγκά

Διαμάχη κυβέρνησης – Σάφα για το μέλλον του Σκαραμαγκά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοικτή διαμάχη βρίσκονται κυβέρνηση και διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για το μέλλον της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. εντείνει τις πιέσεις της για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 566 εκατ. ευρώ που έλαβαν τα Ναυπηγεία την περίοδο 1997-2002. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Eυρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 24 Απριλίου, η Ε.Ε. επιβάλλει πρόστιμο ύψους…. 34.974 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση απόφασης του Δικαστηρίου της 28ης Ιουνίου 2012 για την ανάκτησή τους και μέχρι την ημέρα της εκτέλεσής της. Επιπλέον, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσόν ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της Ε.Ε. δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας παρουσίαζε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το κυβερνητικό σχέδιο για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία και στη συνέχεια τη διχοτόμησή τους σε «στρατιωτικό» και «εμπορικό» κομμάτι, με στόχο να αποτελέσει τη βάση ενός ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα που θα συμπεριλάβει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση και πιστεύω πως μόνο αν αλλάξουν χέρια τα Ναυπηγεία, μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή, θα καταστεί εφικτό να επαναλειτουργήσουν ομαλά και να συντείνουν στην επιχείρηση ανάπτυξης της χώρας», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, προκαλώντας την αντίδραση της λιβανέζικης ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων, του Ισκαντάρ Σάφα.

Η διοίκηση της ΕΝΑΕ απάντησε με μια επιστολή προς τους εργαζομένους, μέσω της οποίας επιχειρεί ουσιαστικά τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου προκειμένου να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια που αφήνουν εκτός του νέου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα τους υφιστάμενους μετόχους. Η επιστολή χαρακτηρίζει καταστροφικό το κυβερνητικό σχέδιο και πληροφορεί τους εργαζομένους ότι το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, με την έγκριση του κυρίου μετόχου, αποφάσισε την εκχώρηση –από την όποια αποζημίωση που μπορεί να επιδικασθεί στην εταιρεία από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο– του ποσού που αντιστοιχεί στην πληρωμή των απολαβών τους για την περίοδο Oκτώβριος 2013 – Απρίλιος 2014.

Η πρώτη αντίδραση της διοίκησης των Ναυπηγείων στο σχέδιο Πιτσιόρλα ήταν η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με την οποία ζητεί να απαγορευθεί στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της Διαιτησίας για τις αποζημιώσεις που διεκδικεί η διοίκηση των Ναυπηγείων, επικαλούμενη αθέτηση συμφωνιών που συνδέονται με τη σύμβαση εξαγοράς της εταιρείας. Η απόφαση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια και αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή