Ακριβότερο ρεύμα λόγω κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Ακριβότερο ρεύμα λόγω κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που προανήγγειλε χθες η ΔΕΗ θα έχει και τη «βούλα» του μνημονίου. Το κόστος των ΥΚΩ που δεν έχει ανακτηθεί από το 2012 και μετά μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο η μεν ΔΕΗ εκτιμά σε τουλάχιστον 735 εκατ. ευρώ, η δε ΡΑΕ ελέγχει για να το εγκρίνει, αποτελεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του λογαριασμού των ΥΚΩ καθώς και χρονοδιάγραμμα της ανάκτησής τους. Η ΔΕΗ διεκδικεί τη σταδιακή ανάκτηση των 735 εκατ., επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι «πολύ μικρή και προσωρινή», ενώ υπογραμμίζει ότι «τα όποια ποσά εισπράττει επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία». Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση συζητεί το μέγιστο δυνατό χρονικό ορίζοντα για την ανάκτηση του ποσού που θα εγκρίνει η ΡΑΕ για ΥΚΩ, προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές και το πολιτικό κόστος αυτής.

Το κόστος των ΥΚΩ αντιπροσωπεύει επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, προκειμένου να διασφαλιστεί τιμή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και τις επιδοτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο οποίο εντάσσονται ευάλωτες ομάδες καταναλωτών. Η τιμολόγηση των ΥΚΩ τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται βάσει μεθοδολογίας που θεσπίστηκε το 2012 (ν.4067/2012). Η συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως ανέδειξε η «Κ» με πρόσφατο δημοσίευμά της, επιβαρύνει υπέρμετρα τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής δεσμεύθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την τροποποίησή της, χαρακτηρίζοντάς την άδικη για τους καταναλωτές. Η ΡΑΕ διερευνά αυτή την περίοδο τα κόστη των ΥΚΩ από το 2012 και μετά, καθώς αμφισβητεί κάποιες από τις δαπάνες που εμφανίζει η ΔΕΗ. Στόχος της ΡΑΕ είναι ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Η πλευρά της ΔΕΗ εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι η ΡΑΕ επανεξετάζει και τα κόστη που είχε εγκρίνει η ίδια με απόφαση του 2014 για τα έτη 2012 και 2013, κάτι που επισημαίνεται και στη χθεσινή ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΔΕΗ, η ΡΑΕ είχε εγκρίνει αντάλλαγμα ΥΚΩ 810,55 εκατ. ευρώ για το 2012 και 848,90 εκατ. ευρώ για το 2013 έναντι ποσού 836,98 εκατ . ευρώ και 879,92 εκατ. ευρώ αντιστοίχως για τα δύο έτη που υπέβαλε προς έγκριση η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ διεκδικεί δικαστικά τη διαφορά των παραπάνω ποσών, ενώ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ΡΑΕ, επισημαίνοντας «τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί» ως προς την έγκριση των ανακτήσιμων ποσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή