ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Με την υπογραφή Ασαντ η επίθεση με αέριο σαρίν στη Συρία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το καθεστώς Ασαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στη Συρία στις 4 Απριλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σήμερα.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο έξι σελίδων που έχει συντάξει ο γαλλικός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφορίων της χώρας και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, τα δείγματα που ελήφθησαν αποδεικνύουν πως το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις του Προέδρου Ασαντ ήταν αναμφίβολα σαρίν.

Η επίθεση στην πόλη Χαν Σεικούν σκότωσε δεκάδες ανθρώπους προκαλώντας τη μήνιν των ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους τόμαχοκ κατά στρατιωτικών βάσεων της συριακής αεροπορίας.

«Ξέρουμε από σίγουρη πηγή πως η διαδικασία παρασκευής των δειγμάτων που πήραμε από την επίθεση είναι πανομοιότυπη με αυτή που αναπτύσσουν πάντα τα εργαστήρια στη Συρία. Αυτή η μέθοδος φέρει την ‘’υπογραφή’’ του καθεστώτος του Ασαντ και είναι αυτή που μας οδήγησε στο να ονοματίσουμε τον υπαίτιο για την επίθεση. Το ξέρουμε γιατί έχουμε κρατήσει δείγματα από προηγούμενες επιθέσεις και μπορέσαμε να τα συγκρίνουμε».

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως κατέληξαν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα από δείγματα του εδάφους σε σημεία της επίθεσης και από δείγματα αίματος θύματος.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι τζιχαντιστές της περιοχής δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν τέτοιου είδους επιθέσεις, καθώς μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν βρίσκονταν στην περιοχή.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Ασαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 13 Απριλίου ότι η επίθεση ήταν κατασκευασμένη, διαπιστώνεται πως δεν είναι αξιόπιστοι δεδομένου του μαζικού αριθμού των θυμάτων που έφταναν σε νοσοκομεία της Συρίας και της Τουρκίας αλλά και της έντονης δραστηριότητας στο διαδίκτυο σχετικά με την ύπαρξη ατόμων που εμφάνιζαν συμπτώματα από τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ