Αντάρτικο δημάρχων για σκουπίδια

Αντάρτικο δημάρχων για σκουπίδια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα πριν από τη λήψη οποιασδήποτε άλλης απόφασης ζητούν οι 26 δήμοι της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Οι δήμαρχοι βρίσκονται τις ημέρες αυτές σε ζυμώσεις και όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις δεν είναι εύκολα προβλέψιμες.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του φορέα των δήμων της Πελοποννήσου για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) είχε επεισοδιακή κατάληξη. Οι εκπρόσωποι των δήμων συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, κείμενο που καθορίζει τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών κατά την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Οπως αποδεικνύεται, μέσω της σύμβασης αυτής η πολιτεία προσέφερε για πρώτη φορά στους δήμους ένα είδος συμβιβασμού, αφού περιόριζε τον ρόλο της Περιφέρειας στη διετή περίοδο κατασκευής του έργου και «παρέδιδε» (υπό κάποιους όρους) την εποπτεία για τα υπόλοιπα 20 χρόνια στον ΦΟΔΣΑ.

Ομως αυτό δεν ήταν αρκετό. Οπως αποδείχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι πέντε δήμαρχοι που συγκρότησαν «αποσχιστικό» μέτωπο, ζητώντας να αναλάβουν μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων, είχαν μαζί τους αρκετούς ακόμη συναδέλφους τους. Ετσι τελικά η χθεσινή συνάντηση κατέληξε σε μια διαφορετική απόφαση: ζητήθηκε να εγκρίνει η πολιτεία (υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος) τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο μόνος που δεν έχει κυρωθεί, χωρίς προφανή αιτία.

Οι πέντε δήμοι (Τρίπολης, Κορινθίων, Αργους-Μυκηνών, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας), λοιπόν, υποστηρίζουν ότι μπορούν να προχωρήσουν στην κατασκευή δικών τους υποδομών με μικρότερο κόστος. Κοντά τους έχουν συσπειρωθεί «εξ ανάγκης» δήμοι που δεν έχουν πλέον νόμιμο ή παράνομο χώρο διάθεσης των σκουπιδιών τους και εξαρτώνται πλήρως από κάποιον από τους «μεγάλους». Αναπάντεχο σύμμαχο βρήκαν σε μεγάλη ομάδα πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πρόσφατα κατηγόρησε στη Βουλή τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για ανεπαρκή χειρισμό της υπόθεσης και κακές επιλογές, αναφερόμενη μάλιστα σε πολύ υψηλό κόστος διαχείρισης.

Γιατί επιμένουν οι αντιδρώντες στην κύρωση του ΠΕΣΔΑ; Οπως προκύπτει, οι δήμαρχοι δεν εμπιστεύονται ότι το τελικό σχέδιο απηχεί τις απόψεις τους. «Εμείς καταλήξαμε σε ένα κείμενο που άφηνε ελεύθερους τους δήμους να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεργαστούν στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ ή να δημιουργήσουν τις δικές τους υποδομές διαχείρισης», σχολιάζει ένας από τους αντιτιθέμενους δημάρχους.

Ζυμώσεις όμως υπάρχουν και στην πλευρά των δημάρχων που επιθυμούν την άμεση υπογραφή της σύμβασης με τον ιδιώτη. Οπως επισημαίνουν, οι αντιτιθέμενοι δήμαρχοι δεν έχουν καμία σοβαρή, μελετημένη και ώριμη αντιπρόταση, επιθυμώντας ουσιαστικά τη διαιώνιση της ταφής των απορριμμάτων ως φθηνότερη λύση.

Η στάση της κυβέρνησης

Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση. Οπως επισήμαινε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, η ακύρωση του διαγωνισμού, εκτός της πολυετούς καθυστέρησης, πιθανόν να οδηγήσει τον ιδιώτη στη διεκδίκηση αποζημίωσης. Η κυβέρνηση έχει «χαρτιά» για να πιέσει τους δήμους: από τη μεταβίβαση των ευρω-προστίμων για τις χωματερές (η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ως απειλή), έως την εμπλοκή εισαγγελέα για το πού καταλήγουν σήμερα τα σκουπίδια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να καταλήξει με αρκετούς δημάρχους διωκόμενους πειθαρχικά και ποινικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή