ΚΟΣΜΟΣ

Ειδήσεις με το μοντέλο της Wikipedia

ΑΠΕ, REUTERS

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ενημερωτική ιστοσελίδα που θα θέσει τέρμα στις «ψευδείς ειδήσεις».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια νέα υπηρεσία ειδήσεων, τη Wikitribune, σκοπεύει να δημιουργήσει ο συνιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς, η οποία θα συνδυάζει το έργο έμπειρων δημοσιογράφων και εθελοντών. Η ιστοσελίδα θα προσφέρει «αντικειμενικά και ουδέτερα» δημοσιεύματα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων». Δεν θα περιέχει διαφημίσεις, ενώ θα διατίθεται χωρίς κόστος, οπότε θα βασίζεται κυρίως σε δωρεές.

Οπως προβλέπουν οι ειδικοί, η ιστοσελίδα πιθανόν θα εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη υπηρεσία, ωστόσο η επιρροή της θα είναι περιορισμένη. Το Wikitribune θα μοιράζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν ήδη στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, όπως το γεγονός ότι οι συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς την πηγή κάθε γεγονότος, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα δημοσιεύματα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή.

Ωστόσο, ενώ ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να κάνει αλλαγές σε μια σελίδα, αυτές θα αναρτώνται μόνο εάν εγκριθούν από κάποιο μέλος του προσωπικού ή κάποιον έμπιστο εθελοντή.

Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι που θα αποτελούν την κύρια ομάδα συντακτών θα εργάζονται επί πληρωμή, αν και πιθανόν να υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένας εθελοντής θα γράψει την αρχική είδηση και στη συνέχεια θα την επεξεργαστεί κάποιο μέλος του μόνιμου προσωπικού.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι αναγνώστες επιζητούν αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας πληροφορίες οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα, οπότε θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», δήλωσε ο Γουέιλς.

«Θα έχουμε ανθρώπους που θα εγγραφούν ως μηνιαίοι εθελοντές και όσους περισσότερους έχουμε, τόσους περισσότερους δημοσιογράφους θα μπορούμε να προσλάβουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέα live δολοφονία

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει μία ακόμα live δολοφονία που μεταδόθηκε από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ενας Ταϊλανδός μαγνητοσκόπησε τη δολοφονία της ενδεκάμηνης κόρης του και ανέβασε δύο βίντεο στο Facebook προτού τελικά βάλει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Οπως έγινε γνωστό, το κοινό είχε πρόσβαση στα δύο ολιγόλεπτα φιλμ επί τουλάχιστον 24 ώρες. Την περασμένη εβδομάδα το Facebook είχε ανακοινώσει ότι προσπαθεί να τελειοποιήσει το σύστημα αναφοράς των βίαιων αυτών φιλμ έτσι ώστε να κατεβαίνουν από την ιστοσελίδα το ταχύτερο δυνατόν μετά την ανάρτηση ενός βίντεο της δολοφονίας ενός ηλικιωμένου στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Στο φιλμ, που αναρτήθηκε από την Ταϊλάνδη, ο Ουτισάν Ουόνγκταλαϊ φαίνεται να δένει ένα σκοινί στον λαιμό της μικρής του κόρης και να την πετάει από την ταράτσα ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο θέρετρο του Πουκέτ. Η αυτοκτονία του δεν αναμεταδόθηκε διαδικτυακά αλλά τελικά βρέθηκε νεκρός δίπλα στο πτώμα της κόρης του τόνισε ο αστυνομικός που ερευνά την υπόθεση, Γιούλαους Σουβάνιν. «Φαίνεται ότι έπασχε από παράνοια και φοβόταν ότι η σύζυγός του θα τον εγκατέλειπε«, δήλωσε ο αστυνομικός.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ