Οι δημιουργοί αναλαμβάνουν δράση

Οι δημιουργοί αναλαμβάνουν δράση

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μία ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα. Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20%), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί. Ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση, να επέμβουμε στη διοίκηση με έναν ικανότερο μάνατζερ και να εμποδίσουμε τους μετόχους να κάνουν πτώχευση, αν έκριναν πως τους συνέφερε. Καταλήξαμε στη γνωστή πια λύση του επιτρόπου». Με αυτά τα λόγια ο Φοίβος Δεληβοριάς ανακοίνωσε τη σύσταση του νέου σωματείου δημιουργών ελληνικού τραγουδιού «Ασμα 450+», έχοντας δίπλα του τους σημαντικότερους συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές.

Η αγωνία όσων παραβρέθηκαν προχθές το μεσημέρι στο «Ρassport» (πρώην «Κεραμεικό») σχετιζόταν με το «αμαρτωλό» παρελθόν της ΑΕΠΙ μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο διαχείρισης και κατανομής των δικαιωμάτων τους και βέβαια της σκανδαλώδους διοίκησής της. Αλλά και αγωνία για το τι θα πράξουν από δω και πέρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά τα λυμαίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος και το ερώτημα δικαιολογημένο: Πώς «το θύμα» (οι δημιουργοί) μπορεί να συνυπάρξει με τον θύτη, την ΑΕΠΙ;

Θολό μέλλον

Εύλογη είναι η αγωνία τους για το μέλλον, που δεν λέει, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, να ξεκαθαρίσει. Δεν είναι σαφές τι γίνεται με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο καθυστέρησε αδικαιολόγητα επί του κ. Μπαλτά να φτάσει στη Βουλή αφού στο μεταξύ δέχτηκε και πολλές αλλαγές.

«Δεν δεχόμαστε να συνδιοικούμε με τα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που κατηγορούνται για κακουργήματα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του νέου σωματείου, Φ. Δεληβοριάς, αποκαλύπτοντας πως οι πιο μαχητικοί δημιουργοί που αντιδρούν τόσο καιρό, δέχονται άλλου τύπου πιέσεις: «Μας απειλούν πως το καλοκαίρι θα δούμε τα τιμολόγια των πληρωμών μας να μειώνονται ακόμη περισσότερο». «Ομηρία», έτσι περιέγραψε και ο Νίκος Ζούδιαρης όσα βίωναν τόσα χρόνια, ενώ άλλοι συνάδελφοί του ήταν ανήσυχοι με τη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία, παρότι τους διαβεβαιώνει πως έχουν αποσυρθεί τα άρθρα που ζητούν, δεν τους έχει παραδώσει το τελικό σχέδιο.

Ολα αυτά ξύπνησαν και το ΥΠΠΟΑ. Η δυναμική είσοδος του νέου σωματείου δημιουργών και η μαχητική διάθεση των μελών του κινητοποίησαν το υπουργείο Πολιτισμού, που αργά το ίδιο βράδυ (10.23 μ.μ.) εξέδωσε ανακοίνωση για να τους καθησυχάσει, αλλά περισσότερο να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει «κοινό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΕΠΙ» και δεν συμβαίνει το αντίθετο, όπως πολλοί γνωρίζουν. Το νομοσχέδιο «θα δοθεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης, άμεσα, προκειμένου αυτή να πράξει τα προβλεπόμενα για την υποβολή του προς ψήφιση από τη Βουλή».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σ’ αυτό προβλέπεται: Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, τοποθέτηση επιτρόπου που θα αντικαθιστά τη διοίκηση όταν προκύπτει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα, ενώ μέχρι την ψήφισή του η διοίκηση της ΑΕΠΙ υποκαθίσταται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, με σκοπό να εξασφαλιστούν η είσπραξη των δικαιωμάτων και η καταβολή τους στους δικαιούχους και να ασκηθούν τα ένδικα μέσα. Για τα σημαντικά θέματα, την τελική απόφαση λαμβάνει ο επίτροπος που θα διοριστεί άμεσα. Τέλος, ο διαχειριστικός έλεγχος της ΑΕΠΙ θα επεκταθεί και για τα έτη 2015 και 2016, μας ενημερώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Δηλαδή, το αυτονόητο. Επίσης διευκρινίζεται ότι η υπουργός έστειλε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ στον εισαγγελέα, με την υποστήριξη «όλων των βουλευτών του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή, η υπουργός μόνη της δεν μπορεί να αποφασίσει;

Πολύτιμος χρόνος

Επειδή τα δικαιώματα (οι αμοιβές) καθυστερούν να δοθούν στους δημιουργούς και παγιώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση με πολλούς χρήστες, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν (πώς θα τους πείσουν για το αντίθετο;), κάθε μέρα που περνάει είναι πολύτιμη. Αρκετός χρόνος χάθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο επί των ημερών του Αρ. Μπαλτά και την ατολμία στη συνέχεια. Ο νέος κίνδυνος, που αυξάνεται με κάθε καθυστέρηση, είναι η απαξίωση να πληρώνεις το δικαίωμα του δημιουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή