ΚΟΣΜΟΣ

Γιουνκέρ: «Οι κοινωνικές προτεραιότητες στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρώπης»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια σειρά πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση της κοινωνικής Ευρώπης με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα μπροστά στην άνοδο του λαϊκισμού.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2007 οι Βρυξέλλες είχαν παραμελήσει τα κοινωνικά ζητήματα.

Όμως αφού ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν το 2014 ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν σταμάτησε να επιμένει στη σημασία αυτού του χαρτοφυλακίου.

«Θέλω να θέσω τις κοινωνικές προτεραιότητες στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρώπης, εκεί όπου θα πρέπει να είναι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν επιθυμεί να απαντήσει στη δυσπιστία απέναντι στην ΕΕ, η οποία γίνεται ολοένα και πιο αισθητή κυρίως μετά τη νίκη των οπαδών του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα «ένα ευρωπαϊκό υπόβαθρο κοινωνικών δικαιωμάτων», στο οποίο περιγράφονται είκοσι αρχές που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού και η ψηφιοποίηση που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στην ΕΕ.

Παράλληλα η Κομισιόν έκανε μια σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων που έχουν στόχο να συνδυάσουν καλύτερα την εργασία με τις γονικές άδειες και τις άδειες μητρότητας καθώς και με τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών.

Η βασική ιδέα είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους άνδρες να αναλάβουν γονεϊκές ευθύνες και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν και να τροποποιηθούν προτού επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ