ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ κατά Αγκυρας για το Αγαθονήσι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται:

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Τομεάρχη Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία», ενώ επιτέθηκε προσωπικά και κατά του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, τονίζοντας πως δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ