Παππάς: Πολιτικές σκοπιμότητες καθυστερούν τη διαπραγμάτευση

Παππάς: Πολιτικές σκοπιμότητες καθυστερούν τη διαπραγμάτευση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πορεία της διαπραγμάτευσης Αθήνας – θεσμών σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, από την Θράκη, όπου βρίσκεται σε περιοδεία με αφορμή την πρωτοβουλία του Υπουργείου για την παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Παππάς δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Σταυρούπολη Ξάνθης: «Διανύθηκε πάρα πολύς δρόμος και αποδείχθηκε ότι, όταν υπάρχει θέληση και μέθοδος, μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα. Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι για την καθυστέρηση φταίει η ελληνική πλευρά ή ότι –αξιωματικά- κάθε καθυστέρηση φέρνει περισσότερα μέτρα. Σας θυμίζω ότι, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ πριν το 2018, ακολούθως μετακινήθηκε και ζητούσε 2%. Τελικά -και με τη δική μας επιμονή- φτάσαμε σε παρεμβάσεις μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά και σε μια Συμφωνία που προβλέπει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτήριζε ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς. Άρα, τώρα που πραγματικά η διαπραγμάτευση και η συζήτηση με τους θεσμούς έχει “αλλάξει πίστα“, τώρα που αποτυπώθηκαν τα πραγματικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας και πήρε ο άνεμος τις εκτιμήσεις ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους, την προπαγάνδα ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την προσδοκία ορισμένων για αδιέξοδο και καταστροφή, τώρα ας ξανασκεφτούν όλοι την πολιτική τους στρατηγική. Τώρα, που έχει γυρίσει σελίδα η διαπραγμάτευση και η οικονομία, είναι πασιφανή και τα εσωτερικά προβλήματα των κόμματων της αντιπολίτευσης, που ποντάρισαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος».

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με την Ελλάδα ο κ. Παππάς είπε πως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναπτύσσεται ένας προβληματισμός σε σχέση με την παρουσία και την πολιτική του ΔΝΤ και σχολίασε πως «τα θέματα αυτά τα έχει εγείρει το ίδιο το ΔΝΤ με αφορμή τις βαθιές διαφωνίες του με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα του δημοσίου χρέους».

Αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Νίκος Παππάς παραδέχτηκε πως η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό. Όπως είπε «Τα νέα δεδομένα της οικονομίας καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων. Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες θα μπορούσαν πλέον να καθυστερήσουν τη διαπραγμάτευση. Και αυτές, όμως, φαίνεται ότι κάμπτονται και δεν θα επικρατήσουν όπως συνέβη την περασμένη περίοδο.»

Και συνέχισε επισημαίνοντας πως  «παρότι αυτά δεν ακούγονται πολύ συχνά, το 2016 είχαμε αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων, της απασχόλησης, ο τουρισμός είχε θετικά αποτελέσματα και, όλα αυτά, την ώρα που και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι επιτυχημένα. Δεν θα ακούσετε κανένα μέλος αυτής της Κυβέρνησης να θριαμβολογεί, αλλά ούτε και θα σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε πως η ελληνική οικονομία δείχνει πλέον ότι διαθέτει κάθε δυνατότητα να περάσει στη σφαίρα της διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις γαλλικές εκλογές, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Εάν κάποιος επιλέξει να πάει δεξιά, θα κάνει την επιλογή του μίσους, του καινούριου διχασμού, των νέων και μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, των νέων και μεγάλων ανταγωνισμών και συγκρούσεων μεταξύ των κρατών. Αυτή την επιλογή πρέπει να την αποτρέψουμε, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα, συνολικά, διαθέτει συσσωρευμένη γνώση από τις καταστροφές που βίωσε στο παρελθόν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους, για ένα κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας, η επιλογή είναι αυτή της επαναφοράς των προτεραιοτήτων της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, της ουσιαστικής ενοποίησης, για παράδειγμα της τραπεζικής ενοποίησης, της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, ενός πανευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, ενός γενναίου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Πολιτικές και πρωτοβουλίες οι οποίες ακριβώς θα αποσοβήσουν το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε μια κρίση σαν αυτή που ζήσαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή