Διάταγμα για αποχώρηση από τη NAFTA εξετάζουν οι ΗΠΑ

Διάταγμα για αποχώρηση από τη NAFTA εξετάζουν οι ΗΠΑ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχέδιο εκτελεστικού διατάγματος με το οποίο θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) εξετάζουν οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο Politico.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το διάταγμα αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως η NAFTA, μια συμφωνία εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά, υπονομεύει την απασχόληση στη χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία, είχε χαρακτηρίσει τη NAFTA «τη χειρότερη συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί».

Το 1992, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Σαν Αντόνιο, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος χαρακτήρισε τη NAFTA «σημαντική στροφή στην ιστορία των τριών χωρών», όταν ενώπιον του προέδρου του Μεξικού και του πρωθυπουργού του Καναδά δήλωσε πως οι τρεις χώρες δημιούργησαν «τη μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο παραγωγική αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο διάδοχός του, Μπιλ Κλίντον, ήταν αυτός που προώθησε τη NAFTA σε ένα διχασμένο Κογκρέσο. Μέχρι το 1994 οι τρεις χώρες αποτελούσαν τα μέλη μιας εμπορικής συμφωνίας (αποτελείται από 309 σελίδες) που συνέδεε στενά τις οικονομίες τους. Η συμφωνία αυτή κατάργησε τους περισσότερους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο, ενώ προλείανε το έδαφος για την άρση των ρυθμίσεων και των άλλων φραγμών στο εμπόριο. Βασιζόταν στο σκεπτικό ότι, προϊόντος του χρόνου, μια εταιρεία στο Οχάιο θα μπορούσε να έχει δοσοληψίες με μιαν άλλη στο Οντάριο, εξίσου εύκολα όσο και με μιαν άλλη στην Ιντιάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή