Συρία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Συρία: Ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη έκρηξη έπληξε την περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ενώ αμέσως μετά ξέσπασε φωτιά.

Η έκρηξη έγινε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στον κεντρικό δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο,  σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.

Οπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής ξύπνησαν από την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες έγινε αισθητή σε όλη την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από αεροπορική επίθεση ισραηλινών μαχητικών που έπληξαν μια δεξαμενή καυσίμων και αποθήκη που ανήκουν στη Χεζμπολάχ .

Στην αποθήκη αυτή αποθηκεύονται πολεμοφόδια που καταφθάνουν από την Τεχεράνη, τόσο με εμπορικά, όσο και με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με περιφερειακή πηγή των μυστικών υπηρεσιών.

Οι εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν λειτουργούσαν κaι ως κέντρο διαχείρισης του οπλισμού που στέλνει το Ιράν, προκειμένου να υποστηρίξει τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών σιιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο μόνο για υλικές ζημιές χωρίς τραυματίες.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του Ισραήλ σε συριακό έδαφος.

Την περασμένη Παρασκευή η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στρατόπεδο των δυνάμεων του Άσαντ, στην περιοχή της πόλης Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και των τραυματισμό άλλων δύο σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA.

Η επίθεση φαίνεται ότι έγινε σε αντίποινα για ρίψεις όλμων σε ισραηλινό έδαφος.

Γιζραέλ Κατζ: Το χτύπημα είναι «στη γραμμή» της ισραηλινής πολιτικής

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Γιζραέλ Κατζ, δήλωσε πως η έκρηξη είναι στη γραμμή της ισραηλινής πολιτικής, χωρίς όμως να αναλάβει και την ευθύνη γι' αυτήν.

«Ταιριάζει απόλυτα με την διακηρυγμένη πολιτική μας, την οποία επίσης κάνουμε πράξη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κατζ το πρωί της Πέμπτης από τις ΗΠΑ, στις οποίες βρίσκεται για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους».

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το περιστατικό στη Συρία ανταποκρίνεται απολύτως με την πολιτική του Ισραήλ να αποτρέψει τον παράνομο εφοδιασμό όπλων του Ιράν στη Χεζμπολάχ μέσω Συρίας», διευκρίνισε ο Κατζ, μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, και προσέθεσε πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως όποτε λαμβάνουμε πληροφορίες που να υποδεικνύουν πρόθεση για μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ, θα δρούμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή