ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις προκαλούν τα ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων «βλέπουν» οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πίσω από την επαναφορά από τους δανειστές της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Η αντίδραση με βάση τη χρόνια διαμάχη «μικρών» - «μεγάλων» ήταν, αν μη τι άλλο, αναμενόμενη. Επιπλέον, στις ίδιες ανακοινώσεις αφήνεται να εννοηθεί ότι σε περίπτωση ύπαρξης νέου νόμου θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει ήδη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η απόφαση Γιακουμάτου για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας, πιλοτικά για ένα χρόνο.

«Τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να “μπαίνει” εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με τη βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων. Ας είναι βέβαιοι οι όψιμοι υποστηρικτές της απελευθερωμένης Κυριακής, ότι ως τέτοιον θα τον αντιμετωπίσουμε και εμείς», πρόσθεσε ο κ. Β. Κορκίδης.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το προεδρείο προκειμένου να συζητήσει το θέμα των Κυριακών και να λάβει αποφάσεις για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι «η η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ