Διπλάσιοι από το 2015 έλαβαν άσυλο πέρυσι στην Ε.Ε.

Διπλάσιοι από το 2015 έλαβαν άσυλο πέρυσι στην Ε.Ε.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Περίπου 700.000 πρόσφυγες έλαβαν άσυλο ή ετέθησαν υπό καθεστώς επικουρικής (μειωμένης) προστασίας πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να απορροφάται από τη Γερμανία. Οι αριθμοί αυτοί, διπλάσιοι από τα επίπεδα του 2015, αντανακλούν τον χρόνο που απαιτήθηκε για να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου όσων εισήλθαν στην Ε.Ε. στο μεγάλο κύμα του 2015.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 50% όσων έλαβαν άσυλο ή επικουρική προστασία προερχόταν από τη Συρία, ενώ το 10% από το Αφγανιστάν. Οι υπόλοιποι προέρχονταν από χώρες όπως η Ερυθραία και η Σομαλία ή ανήκαν στην κατηγορία των απάτριδων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά απορριπτικών απαντήσεων δόθηκαν σε αιτούντες από τα Βαλκάνια και τη Νότια Ασία.

Η Γερμανία χορήγησε άσυλο ή επικουρική προστασία σε 445.000 πρόσφυγες το 2016, τριπλασιάζοντας τους αριθμούς του 2015, ενώ με μεγάλη απόσταση ακολούθησαν η πολύ μικρότερη πληθυσμιακά Σουηδία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους λαμβάνουν επικουρική προστασία.

Η τάση στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες είναι να χορηγείται κυρίως επικουρική προστασία, ακόμη και σε Σύρους, προκειμένου να παρεμποδίζονται οι επανενώσεις οικογενειών, πολιτική που έχει επικριθεί ως απάνθρωπη, καθώς οι πόλεμοι περιφερειακά της Ευρώπης συνεχίζονται και οι πιο ευάλωτοι μένουν πίσω.Δεν είναι τυχαίο ότι στο προχθεσινό ναυάγιο στα ανοικτά της Λέσβου τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν νομίμως για να συναντήσουν τους άνδρες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι απελάσεις ατόμων που βρίσκονταν στην Ευρώπη υπό καθεστώς ανοχής. Πολλοί εξ αυτών, κυρίως Αφγανοί, έχουν ενταχθεί κανονικά στη γερμανική αγορά εργασίας και εντοπίζονται από τις Αρχές στη διεύθυνση εργασίας τους και οδηγούνται σε απέλαση. Η γερμανική αστυνομία εισβάλλει επίσης σε εκκλησιαστικούς χώρους, στους οποίους ιερείς έχουν προσφέρει προστασία σε άτομα που κινδυνεύουν με απέλαση.

Σημειώνεται ότι φέτος οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αριθμούς που παρέθεσε ο επικεφαλής του Frontex Φάμπριτσε Λιγκέρι, από τον Ιανουάριο ώς τα μέσα Απριλίου, έφθασαν στην Ιταλία από τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου 28.000 άτομα και στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές περίπου 6.000 άτομα.

Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα των προσφύγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την επέκταση των δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική και στην Ασία. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Presse της Βιέννης, ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν χαρακτήρισε «μόνη λύση στο πρόβλημα» τη δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων έξω από την Ευρώπη. «Αυτό θα έχει κόστος οικονομικό και στρατιωτικό», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος. «Πρέπει να το συζητήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τους νέους μας προς υπεράσπιση των στρατοπέδων αυτών; Ξέρουμε για ποια κράτη μιλάμε· για τη Λιβύη, τη Σενεγάλη, το Μάλι και το Αφγανιστάν», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή