Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Β. Κορέα με εκτόξευση πυραύλου

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Β. Κορέα με εκτόξευση πυραύλου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διηπειρωτικό πύραυλο τύπου Minuteman III εκτόξευσαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Ειρηνικό, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση συνέπεσε με την έναρξη της εγκατάστασης στη Νότια Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, το οποίο αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

Οι 450 διηπειρωτικοί πύραυλοι Minuteman III, βεληνεκούς 6.000 χλμ., είναι οχήματα προβολής της αμερικανικής πυρηνικής ισχύος ανά την υφήλιο. Η χθεσινή εκτόξευση πυραύλου χωρίς οπλισμό, από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια έως την ατόλη Κβαγιαλέιν, στο μέσο του Ειρηνικού, έγινε, όπως δήλωσε ο διοικητής της 30ής πτέρυγας Διαστήματος, συνταγματάρχης Μος, προκειμένου «να επαληθευθεί το αξιόμαχο των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων και να επιδειχθούν οι πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής δύναμης του Ειρηνικού, ναύαρχος Χάρι Χάρις, κατέθεσε χθες στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που εγκαθίσταται 250 χλμ. νοτίως της Σεούλ, «θα καταστεί λειτουργικό εντός των ερχόμενων ημερών». Πρόκειται για δραματική επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας περί έναρξης λειτουργίας του συστήματος στα τέλη της χρονιάς.

Η Κίνα έχει διατυπώσει σφοδρές αντιρρήσεις για την εγκατάσταση του συστήματος, δεδομένου ότι τα εξελιγμένα ραντάρ του φθάνουν βαθιά στην κινεζική επικράτεια, υπονομεύοντας την ασφάλειά της. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο φιλελεύθερος πολιτικός Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τις επικείμενες εκλογές στη Νότια Κορέα και επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε η νέα δικαστική «ανταρσία» εναντίον εκτελεστικού διατάγματος που είχε υπογράψει για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Σχεδόν τρεις μήνες ύστερα από τις αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστών που «πάγωσαν» την εφαρμογή προεδρικών διαταγμάτων για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες, ο δικαστής Ουίλιαμ Ορικ από το Σαν Φρανσίσκο διέταξε την αναστολή εφαρμογής ενός άλλου επίμαχου προεδρικού διατάγματος: εκείνου που προβλέπει το «πάγωμα» των ομοσπονδιακών κονδυλίων για τις «πόλεις ασύλου» των μεταναστών. Πρόκειται για δεκάδες τοπικές κυβερνήσεις και δήμους, περιλαμβανομένων εκείνων της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και του Σικάγου, που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες χωρίς χαρτιά και αρνούνται να κινητοποιήσουν την τοπική αστυνομία για την απέλασή τους. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «γελοία» την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή και προσέθεσε «θα τα πούμε στο ανώτατο δικαστήριο», στο οποίο ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προσβάλει τη σχετική απόφαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή