Γαλλία: Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του Ραμούς Χαραντινάι

Γαλλία: Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του Ραμούς Χαραντινάι

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλικό εφετείο απέρριψε σήμερα το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, την περίοδο 1998-99. To δικαστήριο διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

Οι αρχές συνέλαβαν τον Χαραντινάι στις 4 Ιανουαρίου κατά την άφιξή του στη Γαλλία βάσει σερβικού εντάλματος.

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην εξέγερση ανταρτών στην πρώην επαρχία της, το Κόσοβο, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008.

Η σύλληψή του προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου.

Ο Χαραντινάι υπηρέτησε πρωθυπουργός του Κοσόβου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική αστυνομία, αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.

Το Κόσοβο και η Γαλλία διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και το Παρίσι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή