Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση άργησε να κλείσει

Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση άργησε να κλείσει

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το τέλος του επόμενου μήνα εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Eurostat επιβεβαίωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 έφτασε το 3,9%.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου.

«Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και εξέφρασε την άποψη ότι η δεκαετής περίοδος επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις αναταράξεις του 2015. Επιβεβαιώθηκε πως με βάση τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ καλύτερα από το 0,5% που είχε οριστεί και συγκεκριμένα εννέα φορές πιο πάνω.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς οι θετικές τάσεις του 2016 φαίνεται πως τώρα συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Ο ανέφερε ότι η Ελλάδα και όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό διότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα με κοινό στόχο μίας τεχνικής συμφωνίας σύντομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα πρέπει πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προσθέτοντας ότι όταν περάσουν αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση.

Καταλήγοντας, ο επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μία «πιο ρεαλιστική πορεία» για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή