Η Αθήνα σε νέα επιχείρηση κατά της ανομίας

Η Αθήνα σε νέα επιχείρηση κατά της ανομίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι πέριξ του Πεδίου του Αρεως όταν κάτι συμβαίνει στη γειτονιά καταφεύγουν στο «μέσο» τους, τη Μιμή Ντενίση, η οποία είναι μόνιμη και πιστή κάτοικος της περιοχής. Εκείνη σηκώνει το τηλέφωνο για να θέσει το ζήτημα, αλλά σπάνια καταφέρνει να βρει λύση. «Δεν έρχεται το 100 εκεί, μην περιμένετε, δεν πρόκειται να έρθουν», μου απαντούν στο τηλέφωνο, ανέφερε χαρακτηριστικά η ηθοποιός. Η κ. Ντενίση παρευρέθη χθες ως εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής στην ευρεία ανοιχτή σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με τους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας για τα προβλήματα της πρωτεύουσας.

Παρεμπόριο, πορνεία, ναρκωτικά, κλοπές και έλλειψη αστυνόμευσης φτιάχνουν το παζλ της παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως τα Εξάρχεια, την ίδια στιγμή που η πόλη υποδέχεται ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Το 2016 επισκέφτηκαν την Αθήνα 4,6 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώνεται αύξηση των αφίξεων περίπου κατά 14%.

Ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε να δοθούν μητροπολιτικές αρμοδιότητες στον δήμο της Αθήνας προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμοστούν λύσεις. «Δεν είναι δυνατόν για να γίνει μια ενέργεια να χρειάζεται να υπογράψουν 17 υπουργοί», τόνισε. Μάλιστα, εφόσον η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στη δημιουργία μητροπολιτικού δήμου, αντιπρότεινε να βρεθεί κάποιο άλλο σχήμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και να δημιουργηθεί ειδικό όργανο-συμβούλιο για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη του κέντρου της πρωτεύουσας.

Τα λεγόμενα της κ. Ντενίση επιβεβαίωσε και ο κ. Στράτος Μαυροειδάτος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ας μην κοροϊδευόμαστε, η αστυνομία δεν τολμάει να μπει στα Εξάρχεια. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε ορμητήριο για τους παράνομους, γιατί δεν γίνονται συλλήψεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως «οι συλλήψεις δεν γίνονται με τριαντάφυλλα, έτσι είναι». Ο γραμματέας των Ειδικών Φρουρών τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα που εμποδίζουν το έργο των αστυνομικών και συμπλήρωσε ότι η εγκληματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εικόνα που καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Από τα 10 περιστατικά, μόνο τα 4 καταγράφονται», κατέληξε.

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης επιδεινώνεται διαρκώς, με την ανομία και την παρανομία να εξαπλώνονται. Πρόσφορο έδαφος, φυσικά, η έλλειψη αστυνόμευσης αλλά και οι συνθήκες εγκατάλειψης κάθε οικονομικής και άλλης δραστηριότητας που έχουν διαμορφωθεί στο κέντρο. Το 30%, περίπου 30.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην Αθήνα έχει κατεβάσει ρολά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

«Η διακίνηση ναρκωτικών από το Πεδίον του Αρεως έχει περάσει πλέον και στον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου», αποκάλυψε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Γιακουμάκης. «Εμείς δεν έχουμε την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα. Είμαστε θύματα και όχι θύτες», επισήμανε ζητώντας να εφαρμοστεί το άρθρο 9 του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο. Οσον αφορά το παρεμπόριο που ανθεί ανενόχλητο στην οδό Πατησίων, συμπλήρωσε ότι «πίσω από το παρεμπόριο βρίσκονται ισχυρά συμφέροντα, δηλαδή το χονδρεμπόριο του παρεμπορίου, το οποίο η πολιτεία θα έπρεπε να πατάξει». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι τα παρεμπόριο έχει περάσει από τα χέρια αλλοδαπών σε Ελληνες και ζήτησε τη δημιουργία αυτόνομου σώματος δίωξης του παρεμπορίου.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα παρουσιαστούν σήμερα στους εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν προσκληθεί στο δημαρχιακό μέγαρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή