Ασφαλιστήρια προστασίας από λαϊκισμό

Ασφαλιστήρια προστασίας από λαϊκισμό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπιστώνοντας την πληθώρα πολιτικών ανατροπών στη Δύση, μεγάλες επιχειρήσεις αγοράζουν ολοένα και περισσότερα ειδικά πακέτα ασφάλισης έναντι συνεπειών οφειλομένων σε πολιτικούς κινδύνους. Σύμφωνα με την ασφαλιστική Zurich Insurance, στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε αύξηση 14% η ζήτηση για ασφαλιστικά συμβόλαια που παρέχουν προστασία έναντι κινδύνου πτώχευσης κράτους ή κρατικής επιχείρησης. Η τάση συνεχίζεται και το τρέχον έτος, καθώς η ζήτηση για αντίστοιχα συμβόλαια έχει αυξηθεί κατά 11% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, η Zurich Insurance αναφέρει πως η εξασφάλιση έναντι πολιτικών κινδύνων αποτελεί πλέον σημαντικό τμήμα των εξειδικευμένων ασφαλιστικών της συμβολαίων, των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια ετησίως. Πρόκειται για γενικότερη διαπίστωση του κλάδου των ασφαλιστικών, καθώς επιβεβαίωσε την αύξηση της ζήτησης το 61% των ασφαλιστικών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα των ομίλων Berne Union και International Credit Insurance & Surety Association. Την επιβεβαίωσε, επίσης, και η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά στον κόσμο, η Lloyd’s. Γενικότερα, ο κλάδος των ασφαλιστικών αποδίδει αυτήν την αύξηση στις μέχρι προσφάτως απρόβλεπτες πολιτικές ανατροπές που έλαβαν χώρα το 2016, από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. έως την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πολιτικών και γεωπολιτικών κινδύνων είναι τριών κατηγοριών: έναντι κινδύνου να μην πληρωθούν εγκαίρως ή τακτικά οι προμηθευτές, έναντι πολιτικών ανατροπών όπως η κρατικοποίηση επιχειρήσεων ή η κατάσχεση μονάδων παραγωγής από το κράτος και έναντι πλήγματος από πολιτική βία, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ηχηρό παράδειγμα ασφάλισης έναντι πολιτικών κινδύνων που αναφέρει η Zurich Insurance είναι η περίπτωση στην οποία κατέβαλε το ποσό των 31 εκατ. δολαρίων σε επιχείρηση που αναγκάστηκε να εκκενώσει τη μονάδα της στην Υεμένη και να μεταφέρει αλλού το προσωπικό της όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη χώρα το 2015. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Εσντάιγ, γενικό διευθυντή της χρηματιστηριακής BPL Glοbal, μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται να προστατευθεί έναντι ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης ή κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων στο Μεξικό θα πληρώσει περίπου 500.000 δολάρια ασφάλιστρα για κάλυψη ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Ο λόγος είναι πως μετά την εκλογή Τραμπ και τις απειλές που εξακόντισε εναντίον του Μεξικού, ένας γερουσιαστής πρότεινε να προχωρήσει η χώρα σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ προβούν σε εναντίον της μέτρα. Παράλληλα, η Aon αναφέρει ότι μια επιχείρηση εμπορίας πρώτων υλών που δραστηριοποιείται σε 25 αναδυόμενες και 25 ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη αξίας 100 εκατ. δολαρίων έναντι κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων, πολιτικής βίας ή ακόμη και έναντι του κινδύνου να μην είναι μετατρέψιμο το νόμισμα κάποιων από τις 50 χώρες. Στην περίπτωση αυτή θα καταβάλει ασφάλιστρα 750.000 δολαρίων. Η γερμανική ασφαλιστική Allianz παρουσίασε δικά της συμβόλαια ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Κριστόφ Μπεντέλε, επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης κρίσεων, «υπάρχουν επιχειρήσεις που πληρώνουν 1 δισ. δολάρια, 2 δισ. δολάρια και ενίοτε 3 δισ. δολάρια για ασφάλιση έναντι τρομοκρατίας ή πολιτικής βίας, που συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση του πολέμου στην περιοχή». Η Allianz, πάντως, καλύπτει μόνον 100 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ζημίας από πολιτική βία και οι πελάτες της πρέπει να καλύψουν το υπόλοιπο των αναγκών της από άλλες ασφαλιστικές, και πιο συχνά από τη Lloyd’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή