Αποχωρεί από ΕΤΕ στα τέλη του 2017 ο κ. Θωμόπουλος

Αποχωρεί από ΕΤΕ στα τέλη του 2017 ο κ. Θωμόπουλος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκκίνηση της διαδικασίας επιλογής νέου προέδρου σηματοδότησε χθες ο νυν πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος. Ο κ. Θωμόπουλος, κατά το χθεσινό Δ.Σ. της τράπεζας, ενημέρωσε τα μέλη για την πρόθεσή του να «ζητήσω από την αρμόδια Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου να εφαρμόσει το κατάλληλο πρόγραμμα διαδοχής σύμφωνα και με τη σχετική συμφωνία με το ΤΧΣ, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαδοχής μου την 31.12.2017». Οπως σημείωσε, έως τα τέλη του χρόνου θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος, υποστηρίζοντας την ομαλή διαδοχή, σύμφωνα με όσα υπαγορεύονται από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις οδηγίες του SSM. Πρόκειται για μια όχι τόσο συνηθισμένη κίνηση, που αποτυπώνει την αναβάθμιση και την αποτελεσματική λειτουργία των δομών εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΤΕ και, γενικότερα, των εγχώριων τραπεζών.

Oι πέντε μεγαλύτερες σε αξία εισηγμένες έχουν άθροισμα κεφαλαιοποίησης 22,118 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 45,74% της αξίας του Χρηματιστηρίου, που διαμορφώθηκε χθες στα 48,351 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, αυτή η πεντάδα των εισηγμένων αποτελεί μοναδική κατηγορία, αφού συγκεντρώνει από το 70% έως το 80% των ημερήσιων συναλλαγών και αφορά κεφάλαια από το εξωτερικό. Στην πρώτη θέση, και με διαφορά σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τον δεύτερο, βρίσκεται η Coca-Cola HBC, με αξία 9,279 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο ΟΤΕ με αξία 4,386 δισ. ευρώ, στην τρίτη θέση είναι η Alpha Bank, με 2,933 δισ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ στην τέταρτη θέση, με 2,886 δισ. ευρώ. Την πεντάδα συμπληρώνει η Εθνική Τράπεζα, με αξία 2,634 δισ. ευρώ.

Αφαντη η ΚΥΑ για τα POS

Χιλιάδες επαγγελματίες αναζητούν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και, συγκεκριμένα, την υποχρεωτική τοποθέτηση των τερματικών POS. Οσο και αν ψάχνουν στο Διαδίκτυο, στο Εθνικό Τυπογραφείο δεν τη βρίσκουν. Κάποιοι απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αντί για απόφαση έλαβαν το δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από την αρμόδια υφυπουργό Κ. Παπανάτσιου πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Οπως φαίνεται, η απόφαση δεν υπάρχει. Δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και στα απλά πράγματα. Δεν μπορεί, όμως, να παρουσιάζει το δελτίο Τύπου για απόφαση.

Οι εργαζόμενοι γονείς και τα δικαιώματά τους

Η πρόταση της Κομισιόν για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γονέων» παρουσιάστηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Παρότι μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται το νέο δικαίωμα για τους πατέρες να λαμβάνουν 10ήμερη άδεια κατά τη γέννηση του παιδιού τους και η μετατροπή σε ατομικό δικαίωμα της παροχής 4μηνης γονικής άδειας, προωθείται επίσης η ευέλικτη απασχόληση για τις μητέρες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα. Αν θέλετε να στηρίξετε τους εργαζόμενους γονείς «βγάλτε από το ψυγείο την προτεινόμενη οδηγία για άδεια μητρότητας 20 μηνών», δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Συνάντηση Ντάισελμπλουμ με ευρωβουλευτές

Δεν προβλέπεται εύκολη η μέρα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει προσκληθεί για να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά είναι βέβαιον ότι πολλοί του την έχουν «στημένη», εξαιτίας των «ατυχών» δηλώσεών του για τα… ποτά και τις γυναίκες στη Νότια Ευρώπη. Επιπλέον, ο Ολλανδός προκάλεσε ενόχληση όταν αρνήθηκε να παραστεί στην Ολομέλεια, προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ολα αυτά όχι μόνο δεν είναι κρυφά, αλλά περιγράφονται με λεπτομέρειες στη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της σημερινής ενημέρωσης, που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τις 10.30 – 11 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή